Foto: Pablo Torres/SVT

Påven tog emot svenska romer

Uppdaterad
Publicerad

Påvens audiens med 7.000 romer från hela världen, förvandlades till ett helt unikt personligt möte mellan Franciskus och den svenska delegationen.

För femtio år sedan i dag, valde påven Paulus VI att fira sin födelsedag med en grupp romer utanför Rom. För att fira minnet av den händelsen, organiserade Vatikanen i helgen en pilgrimsfärd till Rom för romer från hela världen. I morse strömmade de in genom påvestatens grindar för en audiens med påven, från Sydamerika, Asien och Europa.

– Vi är resandefolk från Irland. Att påven möter romerna ger oss en känsla av att verkligen tillhöra som vi nästan aldrig får, säger Meg Camintore som har kommit till Vatikanen med sin syster.

Önskar det här blir en ny början

Den svenska delegationen leddes av den svenske exilargentinaren Carlos Luna, som har en alldeles speciell relation till påven. Därför fick de 13 svenska romerna sitta alldeles nedanför scenen där påven talade. Sveriges Television kunde som enda utländska tv-bolag filma direkt från golvet.

Franciskus sade att han väl känner till romernas ofta förfärliga levnadsvillkor.

– Jag önskar att detta kan bli början till en ny historia för ert folk, att ni kan vända blad och att vi kan utrota de månghundraåriga fördomar, den diskrimination och den främlingsfientlighet som ni har utsatts för, sade påven.

Men han uppmanade också romerna att själva ta ansvar för sin integration och påpekade vikten av att barn och ungdomar får gå i skolan och utbilda sig.

– Ge inte medierna och den allmänna opinionen anledning att tala illa om er, fortsatte påven.

Väntades be om ursäkt

När Franciskus hade avslutat sitt tal kom han ner och hälsade på var och en av de 13 romerna i den svenska delegationen.

– Jag berättade för honom att jag är den första romska kvinna som blir jurist i Sverige. Eftersom han pratade mycket om utbildning tycket han att det var jättebra, berättar Sunita Memetovic, 25, som fick en selfie med påven.

Många hade väntat sig att Franciskus skulle be romerna om ursäkt för hur kyrkan genom århundraden har diskriminerat dem.

– Han bad om ursäkt indirekt när han sade att vi romer inte ska vara något som håller till i något undanskymt hörn i kyrkan. Vi är lika mycket värda som alla andra, vi är hjärtat i kyrkan sade han, säger Djura Ivanov från Irisskolan i Malmö.

Soraya Post är EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ. Hon fick också en egen pratstund med påven.

– Jag sade att påven är en fin människa och att det är med hjälp av den kraften han förmedlar som man kan verka för solidaritet och empati och motverka den främlingsfientlighet som växer i Europa. Och det höll han verkligen med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.