Foto: Scanpix

Påven tog farväl

Uppdaterad
Publicerad

200.000 människor hade samlats på Petersplatsen i Rom i dag för att ta farväl av den avgående påven, Benedictus XVI.

Kärlek, tacksamhet och sorg. Så beskrivs känslorna på Petersplatsen idag. Påven mottogs av jublande massor som sjöng och höll upp plakat för att visa sitt stöd.

– Det känns som att vi förlorar en far och det är mycket viktigt för oss att komma hit och visa vår tacksamhet för vad han gjort, säger Patrick de Koonam, som rest från Bryssel.

Påven avgår

– Det är känslosamt. En historisk händelse att en påve avgår, säger Anna.

”Avgår med frid i själen”

Det hör inte till vanligheterna att få höra påvens avskedstal. Inte på ungefär 600 år har en påve avgått självmant och beskedet kom som en rejäl överraskning. I sitt tal upprepade Benedictus XVI att han känt sig trött den senaste tiden och att han efter månader av intensiv bön kommit fram till beslutet av stiga av.

– Jag gör det fullt medveten om allvaret och hur ovanligt det är. Att älska kyrkan är att vara beredd på svåra val, men jag har fattat beslutet med frid i själen, sa han.

Spekulationerna om nästa påve redan igång

Han talade om sin tro, om sina åtta år som påve och om de delvis svåra tider den katolska kyrkan genomgått. Han bad också för kardinalerna, som nu ska utse nästa påve.

– Vi hoppas på en påve som är andlig, intellektuell och kommer leda kyrkan i dessa utmanande tider, sa kardinal Oswald Gracias från Mumbai i Indien.

De flesta av världens 1,2 miljarder katoliker bor inte i Europa och det finns nu strömningar som hoppas på en utomeuropeisk påve.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven avgår

Mer i ämnet