Påven vägleder om sex och samlevnad

Uppdaterad
Publicerad

Låt oss prata om sex. För i dag kommer påvens nya riktlinjer för kärlek, sex och äktenskap riktad till världens mer än en miljard katoliker.

Frågan som många mer sekulära katoliker ställer sig är om den 79-årige Franciskus kommer driva en mer liberal linje när det till kommer äktenskapet och inte minst till homosexuella.

”Apostolisk uppmaning”

Helt oavsett på vilken detaljnivå det 200-sidiga dokumentet, som officiellt går under namnet ”apostolisk uppmaning”, kommer att ha så speglar det oundvikligen påvens mer barmhärtiga inställning till troende som inte lever helt i enlighet med traditionella katolska värderingar.

Den inflytelserika tyska kardinalen Walter Kasper tror att dokumentet kommer att innebära en ny epok för katolicismen. Samtidigt finns starka konservativa krafter som inte vill se kyrkan färdas i en mer liberal riktning.

Påven själv har tidigare sagt, ”vem är jag att döma?”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.