Påven donerade sin kalott för att säljas på auktion till förmån för nödställda EU-migranter i Sverige. Men buden blev inte tillräckligt höga och kalotten förblev osåld. Foto: Anna Olsdotter Arnmar

Påvens kalott nu i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom påvens kalott till Stockholm. Den femte december ska detta ovanliga föremål auktioneras ut på auktionshuset Bukowskis i Stockholm – till förmån för de fattiga romer som tagit sig till Sverige för att tigga.

Vid lunchtid i dag kom Carlos Luna från Båstad till auktionsfirman Bukowskis i Stockholm med det paket som Vatikanen i Rom skickat till honom. Carlos Luna är bekant med påven. De träffades redan på 60-talet i Argentina. Och nu vill de båda tillsammans hjälpa fattiga romer genom att auktionera ut ett av påvens föremål på en auktion.

– Påven och jag vill göra det här för att romer har blivit en andra klassens medborgare som har förföljts i tusen år, säger Carlos Luna. Ingen har någonsin varit snäll mot dom. Ingen.

Efter en fråga från Carlos Luna beslutade sig påven för att skänka bort en av sina vita kalotter för utauktionering. Pengarna ska gå oavkortat till fattiga romer. Men något utropspris kommer inte att sättas på påvens huvudbonad.

– När det säljs väldigt ovanliga och prestigefyllda föremål och man inte har någonting att gå efter, då har man inga utropspriser, förklarar Anette Granlund som är specialist på Bukowskis.

Går inte jämföra

– Det här är det mest värdeladdade föremål som vi någonsin har sålt på Bukowski så då är det svårt att ha någonting att jämföra med, fortsätter hon.

Carlos Luna kommer att få hjälp av organisationer, revisorer och jurister i arbetet med fördelningen av pengarna, men ingen kommer att få betalt för sitt arbete.

Pengar till stiftelse

En stiftelse ska dela ut pengarna som romerna kommer att få ansöka om.

– Vi kommer att göra detta väldigt organiserat, säger Carlos Luna. Inga pengar kommer att få flyta hit och dit. Vi kommer att vara mycket seriösa och studera varje ansökan väldigt noga.

Hur mycket pengar det blir, det vet fortfarande ingen. Först den femte december är det auktion.

– Jag har mina egna idéer och jag hoppas det kommer att överstiga dem, men det är bara mina egna idéer, säger Anette Granlund med ett leende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.