Påvens känga till Trump: Gav klimatbrev i present

Uppdaterad
Publicerad

Det första mötet mellan USA:s president Donald Trump och påve Franciskus började spänt men stämningen lättade så småningom, rapporterar katolska medier.

De två herrarna har vitt skilda åsikter på en rad punkter och har tidigare utbytt hårda ord. På onsdagen fick de tillbringa 30 minuter med varandra.

LÄS MER: Här tar påven emot Trump

Mötet höll sig till protokollet, men påven kunde inte låta bli att ge en pik till Trump när det blev dags för det traditionsenliga presentutbytet.

Trump gav påven böcker av Martin Luther King Jr. Han fick påvens 192 sidor långa skrift om miljö och klimat.

Kritiserar stora företag

Klimatet är en av flera frågor Trump och Franciskus inte kommer överens om. Trump har tidigare sagt att klimathotet är en bluff medan det är en hjärtefråga för påven.

I skriften kritiserar påven bland annat ”multinationella företag” som producerar föroreningar ”i mindre utvecklades länder på ett sätt de aldrig skulle kunna göra hemma”. ”Här gör de vad de aldrig skulle göra i utvecklade länder eller den så kallade första världen”

LÄS MER: Trump: Det kan finnas en koppling mellan människa och miljö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.