I Dresden samlades uppemot 8.000 människor rapporterar tyska medier. Foto: TT

Pegida-demonstrationer runt om i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Den anti-islamiska organisationen Pegida har under lördagen genomfört demonstrationer i flera städer runt om i Europa. Tyska medier talar om 8.000 personer som samlats vid protesterna i Dresden.

Organisationen Pegida, som har rötterna i Tyskland, har fått nya vind i seglen under det senaste året efter det ökande missnöjet mot att Tyskland tagit emot 1,1 miljoner flyktingar under 2015. 

Fler sökte sig också till organisationen efter de uppmärksammade övergreppen på kvinnor i Köln under nyårsafton. Tyska polisen vill inte uppskatta antalet demonstranter men tyska medier rapporterar att 8.000 personer sökte sig till demonstrationen i Dresden, istället för 15.000 som man väntat sig, enligt Reuters.

– Vi måste lyckas med att vakta och kontrollera Europas yttre gränser lika väl som våra inre gränser, sade Pegidamedlemmen Siegfred Daebritz till folkmassorna som skrek ”Merkel måste bort!”.

Hundratals motdemonstranter marscherade också genom Dresden under parollen ”Solidaritet istället för uteslutning” och med plakat med orden ”Här finns ingen plats för nazister”.

Flera städer i Europa

Pegida-medlemmar samlades även i städer som Amsterdam, Prag och Birmingham.

I Calais i norra Frankrike, greps ett dussin personer efter att man olovligen anordnat en protest som samlat hundratals anhängare, skriver Reuters.

I den nordfranska staden befinner sig tusentals flyktingar som flytt från krig och fattigdom i Mellanöstern och Afrika, i läger med hopp om att kunna ta sig över Engelska kanalen till Storbritannien.

I Prag samlades sammanlagt 2.200 personer från både Pegida och antirasistiska organisationer. Polisen tvingades bryta in vid ett tillfälle då ett 20-tal personer kastade sten och flaskor.

I Warszawa marscherade hundratals genom gatorna med polska flaggor och ropade ”England och Frankrike är i tårar, det är så tolerans slutar”. Länder som Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen har alla bedrivit en hård flyktingpolitik och är starkt emot att ta emot ett större antal flyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.