Pinsam läcka på Europol

Publicerad

Närmare 700 sidor med information ur allehanda antiterrorutredningar, bland annat i form av analyser av olika terrorgrupper, har spridits på internet ”av misstag”.

Läckan, som avslöjats av det nederländska tv-programmet Zembla, ska ha inträffat när en anställd laddade över uppgifterna till en privat hårddisk.

– Nuvarande information tyder på att händelsen inte var illa menad, förklarar Europol-talesmannen Gerald Hesztera för AFP.

Även om uppgifterna sägs vara omkring tio år gamla och den anställda redan hunnit lämna Europol har händelsen väckt en hel del upprördhet.

I EU-parlamentet kräver den liberala partigruppen Alde att Europolchefen Rob Wainwright dyker upp för att förklara sig.

”Det här är extremt chockerande. Europol har känt till den här säkerhetsincidenten sedan i september och ändå underlät dess chef att informera parlamentet under ett gemensamt möte för bara två dagar sedan”, säger Alde-ledamoten Sophie in't Veld i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.