Poliser i Ankara under en razzia i jakt på bland annat IS-anhängare. Foto: TT

PKK anklagas för nya attentat

Uppdaterad
Publicerad

Den kurdiska PKK-gerillan anklagas för mord på en polis samt ett sprängattentat mot en gasledning i Turkiet. Uppgifterna kommer samma dag som Nato ska ha ett krismöte efter att Turkiet begärt det.

Polisen, som tillhörde en halvmilitärstyrka, sköts ihjäl i ett kurddominerat område i östra Turkiet sent i går. Gasledningen som går mellan Turkiet och Iran sprängdes under natten, nära gränsen mellan länderna.

PKK har sagt att den vapenvila som har iakttagits i drygt två år har förlorat i betydelse sedan den turkiska militären inlett flyganfall mot gerillans baser i norra Irak.

Kallat till krismöte

Turkiet har kallat till ett krismöte i Nato i dag, med anledning av den dramatiska försämringen av säkerhetsläget.

Enligt tidningen New York Times ska Turkiet och USA i stort sett vara överens om att skapa en knappt tio mil bred ”IS-fri zon” längs den turkiska gränsen mot Syrien. På en presskonferens på tisdagen sade Turkiets president Tayyip Erdogan att en sådan säkerhetszon skulle bana väg för att 1,7 miljoner syriska flyktingar skulle kunna återvända från Turkiet.

De turkiska flyganfallen inleddes i fredags efter ett terrordåd i förra veckan som krävde 32 människors liv och har utöver attackerna mot PKK även riktats mot jihadiströrelsen IS i Syrien. Det var de mest omfattande anfallen mot PKK sedan 2011 och ledde till att gerillan i helgen meddelade att den bräckliga vapenvila som i stort sett har efterlevts sedan 2013 är överspelad.

Över 900 personer har gripits i Turkiet den senaste veckan, anklagade för att vara anhängare av IS, PKK eller den vänsterextrema gruppen DHKP-C.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.