Plan nödlandade efter explosion ombord

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarplan från det Djiboutibaserade flygbolaget Daallo Airlines tvingades i dag nödlanda på flygplatsen i Mogadishu, Somalia. Två svenska soldater fanns ombord på planet.

En explosion som blåste ut ett fönster ska ha inträffat och en brand utbröt ombord. Två personer ska enligt uppgift ha omkommit och flera personer har skadats. Explosionen inträffade fem minuter efter att planet lyft.

Bland passagerarna fanns två svenska soldater, uppger Försvarsmakten. Ingen av soldaterna skadades i samband med händelsen, med båda har läkarundersökts.

– Det vi kan konstatera att de här två har befunnit sig ombord. De är skärrade och vi fokuserar nu på att ge dem det stöd de behöver, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Planet brann vid landning

Ombord fanns sammanlagt 180 personer som flög mellan Somalia och Djibouti. Enligt lokalradion brann planet när det landade.

En lokal radiostation har rapporterat att en död kropp ska ha hittats i Balad-området cirka tre mil från Mogadishu och enligt andra uppgifter ska en person från passagerarlistan saknas.

Passagerarna på planet hade köpt biljetter via Turkish Airlines och det fanns både somaliska medborgare och människor från andra länder ombord. Personal från minst en ambassad ska ha befunnit sig på planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.