26-årige Abdeslam är fransk medborgare av marockanskt ursprung, men uppvuxen i Belgien. Han tros vara den enda överlevande förövaren bakom terrordåden i Paris i november. Foto: TT

Planer på flera terrormål i terroristens dator

Uppdaterad
Publicerad

Terrorcellen i Bryssel kan ha haft planer på att slå till mot ytterligare mål i Frankrike. Polisen har hittat en lista med flera potentiella terrormål i en dator som tros tillhöra den misstänkte terroristen Salah Abdeslam.

26-årige Salah Abdeslam tros vara den enda överlevande förövaren bakom terrordåden i Paris i november. Han greps efter en dramatisk polisjakt den 18 mars efter att ha varit på flykt i drygt fyra månader.

EU-parlamentet bland målen

En lista på ytterligare potentiella terrormål har hittats i en dator som beslagtogs i samband med Abdeslams gripande i Bryssel, rapporterar nyhetssajten BFMTV. Polisen är övertygad att datorn tillhör Salah Abdeslam. Bland de tilltänkta terrormålen finns EU-parlamentet i Strasbourg, hamnområdet i Marseille, affärsområdet La Défense i Paris och flygplatsen i Toulouse.

Terrordåden i Paris

I dokumentet framgår även olika metoder på hur attackerna skulle kunna genomföras – bland annat med hjälp av drönare, från kapade flygplan och med attentatsmän utrustade med skjutvapen.

Vägrar svarar på frågor

Salah Abdeslam, som körde en av bilarna under terrordåden i Paris i oktober, förhördes för första gången av domare i Paris under fredagen. Brottsrubriceringarna är medlemskap i terrororganisation, mord, kidnappning och olaga innehav av vapen och sprängämnen. Han har hittills vägrat att svara på frågor under förhören.

130 människor dödades i terrorattackerna i Paris. Fyra dagar innan Salah Abdeslams gripande dödades 35 människor och minst 300 skadades när självmordsbombare slog till mot Bryssels största flygplats Zaventem och mot en tunnelbanevagn vid stationen Maelbeek i centrala Bryssel.

FAKTA: SALAH ABDESLAM

Salah Abdeslam, född 1989, hyrde två av de bilar som användes under terrordåden i Paris den 13 november. Bilder från övervakningskameror tyder även på att han körde åtminstone en av bilarna, som andra gärningsmän – däribland brodern Brahim – sköt ifrån mot restaurangbesökare.

Brodern sprängde sig sedan till döds på ett café på Rue Voltaire och misstankar finns om att även Salah skulle ha begått ett självmordsdåd. Ett självmordsbälte, som tros ha tillhört honom, påträffades i en Parisförort efter dådet.

I stället fick Salah hjälp av vänner från Bryssel att fly från Paris. Deras bil stoppades av polis på vägen, men tilläts fortsätta eftersom inget ansågs tyda på att de varit inblandade i attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet