Till vänster i bild Hamas-ledaren Ismail Haniyeh vid presskonferensen. Foto: TT

Hamas och Fatah sluter fred

Uppdaterad
Publicerad

De två ledande palestinska fraktionerna Fatah och Hamas har slutit en enhetspakt, meddelade de vid en presskonferens i dag.

Enligt Reuters har Fatah som under president Mohammed Abbas dominerar på Västbanken och islamistiska Hamas som styr Gaza siktet på att bilda en gemensam regering inom fem veckor.

De båda fraktionerna har stridit under lång tid, vid vissa tillfällen även med vapen. Sedan 2007 har Hamas kontroll över Gaza-remsan.

”Detta är de goda nyheterna till vårt folk: Splittringens tid är förbi”  sade Hamas-ledaren Ismail Haniyeh vid presskonferensen, och möttes av applåder från de församlade palestinska reportrarna.a.

Försök att nå enighet har gjorts tidigare, så det finns enligt Reuters en viss skepsis även inför dagens besked.

Hamas har hela tiden vägrat att erkänna Israel, medan Fatah under Abbas har hållit fredssamtal med israelerna, dock utan att nå några avgörande genombrott.

Överenskommelsen innebär också att både Hamas och Fatah ska släppa ett antal fångar som de håller i fängelser i Gaza och på Västbanken. Den så kallade frihetskommittén, som bildades under förhandlingarna 2011, kommer att avgöra hur många fångar som ska släppas.

Netanyahu kritisk

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu ställde direkt in ett planerat möte om fredsprocessen med palestinierna. Hamas är terroriststämplat av flertalet västländer.

– Abbas måste välja, fred med Israel eller försoning med Hamas, löd Netanyahus kommentar.

Det nya ”försoningsavtalet” slår fast att en palestinsk enhetsregering ska bildas inom fem veckor och att palestinska val ska hållas sex månader efter en förtroendeomröstning i det palestinska parlamentet. Pakten innebär också att fångar på bägge sidor ska släppas.

Men många är skeptiska; den frispråkiga författarinnan Lama Khater från Hebron på Västbanken säger till TT att det är omöjligt att genomföra val inom sex månader.

– Förutsättningarna finns inte där. Grunden till splittringen är att Fatah vägrade att erkänna utgången från förra valet. Jag tror inte att det står något om det i den nya överenskommelsen.

Skepsis i Gaza

– De flesta här tror att det handlar om att Hamas vill lösa problemen med eltillförseln och med den stängda gränsövergången till Egypten, säger Nida Jamal som är fransklärare i Gaza till TT.

Övergången till Egypten har varit stängd under största delen av tiden som gått sedan militären tog över makten i Egypten.

Den starkaste grupperingen i Gaza är, sedan några år tillbaka, det militanta Islamiska Jihad. Det är den gruppen som avfyrar flest raketer mot Israel. När TT ringer ledaren i Gaza säger han att de inte fått någon information om överenskommelsen och att de ska ha ett akutmöte under kvällen.

USA:s regering lät meddela att man är besviken över onsdagens avtal mellan Fatah och Hamas och förklarar att det kan allvarligt försvåra i arbetet att försöka förlänga de haltande fredssamtalen mellan Israel och palestinierna.

Men den palestinske presidenten Mahmoud Abbas är av en motsatt åsikt – och säger att avtalet är förenligt med fredssamtal med Israel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.