Poh, en blandras på 15 vårar, har varit på sitt livs kanske största äventyr. Efter att ha fått veta att han bara hade kort tid kvar i livet började en lång resa genom USA. Foto: Skärmdump Instagram

Hunden Pohs sista äventyr

Uppdaterad
Publicerad

En hund, en stor grön vagn, och ett oförglömligt äventyr. När veterinären berättade att hunden Poh bara hade veckor kvar att leva bestämde sig hans ägare Neil Rodriguez för att göra något man oftast bara ser på film.

Mitt bland nattens neonljus i Las Vegas, vid stjärnorna på Hollywoods Walk of Fame, framför Obamas vita hus i Washington D.C.

Poh, den 15-årige blandrasen från New York, har legat på stranden i Venice Beach, strosat på Santa Monica pier och solat sig i strålkastarljusen i sin hemstad.

Men resan börjar någon helt annanstans. Ägaren, Neil Rodriguez, berättar för tidningen New York Daily News att idén till äventyret kom till efter ett dystert besked. Under ett veterinärbesök fick Neil veta att hans fyrbente vän led av njursvikt, och hade flera tumörer.

– De sa att ”vi kan inte säga hur lång tid han har kvar, men det skulle kunna handla om dagar. Han kan gå bort vilken dag som helst”.

Så gick resan

Rodriguez behövde resa till Arizona för ett DJ-gig, men inte ville lämna sin bäste vän bakom sig. Så han bestämde sig för att packa en väska med kläder, en stor grön vagn och det livsviktiga droppet som Poh behöver varje dag.

Fästmön fick följa med, och tillsammans påbörjade de resan som styrdes söderut.

Äventyret gick genom delstaten Georgia och längs den amerikansk-mexikanska gränsen. När de kom till Arizona och Poh fortfarande verkade må bra, fortsatte resan. Sammanlagt, berättar Neil Rodriguez, körde den lilla trion över 1.900 mil.

Största stunden vid havet

De har rullat Poh i sin gröna vagn genom 35 olika städer, och via instagramkontot ”Hunden Pohs stora äventyr” har de lagt upp hundratals bilder på när Poh prickar av sin bucket list av platser.

Den största stunden, berättar Neil Rodriguez i en annan intervju med ABC News, var när de kom till kusten. Och Poh kunde doppa sina tassar i Stilla havet för första gången.

– Jag har alltid velat se honom simma. Han älskade det, det var helande för honom. Det var som om han var fem år yngre.

”Det är Poh som tar hand om mig”

Poh och Rodriguez har varit en duo sedan DJ:n från New York adopterade den lilla blandrasen från ett härbärge då han var åtta veckor gammal. Han säger att resan är det minsta han kan göra för sin vän på ålderns höst.

Nu är de tillbaka i New York, det har gått tre månader sedan veterinären sa att de kanske bara hade dagar kvar tillsammans.

Och äventyret har fått många att skicka kärleksfulla hälsningar till Poh, och hans ägare, i sociala medier.

– Mitt liv är ganska hektiskt. Jag reser hela tiden, men Poh är mitt hem, mitt barn. Jag tror att många hundägare känner igen sig i det här. De önskar att de kunde göra något liknande med sin hund och tillbringa dessa stunder tillsammans, men livet kommer i vägen, säger Neil Rodriguez och fortsätter:

– Jag är så välsignad att jag verkligen fått göra det här. Människor tror att jag tar hand om Poh, men det är Poh som tar hand om mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.