EU:s rådsordförande Donald Tusk. Foto: TT

Polen hämnas – blockerar EU:s flyktingbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Vid EU-toppmötet i Bryssel har den polska regeringen blockerat alla politiska beslut om flykting- och asylpolitiken och om ekonomisk politik. Beskedet kommer sen polacken Donald Tusk återvalts som EU:s rådsordförande mot polska regeringens vilja.

Den nuvarande rådsordföranden Donald Tusk omvaldes i början av toppmötet för ytterligare 2,5 år med 27 länder som röstade för och endast Polen emot.

Sedan diskuterades flykting- och asylpolitik, och där meddelade polska premiärministern Beata Szydlo att Polen inte kan godta slutsatserna. Hon preciserade inte några konkreta punkter, utan diplomater uppfattar det hela som en reaktion mot att övriga länder körde över Polen i ordförandefrågan. Senare meddelade hon att Polen även stoppar de politiska slutsatserna om EU:s ekonomiska politik.

Läs mer: Donald Tusk omvald trots Polens motstånd

Måste vara överens

Vid EU:s toppmöten med regeringscheferna ska de allra flesta beslut tas med konsensus, alla länder och regeringschefer måste vara överens. Undantaget är personalval, som valet av rådsordförande tidigare i dag.

– Det här är en reaktion på valet av Tusk, men det vara alla övriga överens om att inte dra ut på tiden med, nu får vi se hur vi ska gå vidare, sa statsminister Stefan Löfven under en paus i mötet.

Själva toppmötet fortsätter nu med att rådsordföranden Donald Tusk och hans stab ska försöka att ta reda på om Polens regering har några konkreta invändningar i sakfrågor och vill ha förändringar. Invändningarna mot den liberale Donald Tusk från den konservativa polska regeringen har främst handlat om inrikespolitiska frågor i Polen.

Hoppas komma runt situationen

Ett alternativ som nu övervägs är att EU-toppmötets slutsatser omvandlas till enbart ordförandeslutsatser, det har förekommit tidigare när frågor varit känsliga eller det funnits oenighet. I sak innebär det ingen stor praktisk förändring, olika ministerråd uppmanas arbeta vidare med asylpolitik, ekonomiska frågor och miltärt samarbete enligt de ståndpunkter alla länder varit överens om inför mötet.

Sedan är det upp till de olika råden med inrikesministrar, miljöministrar och försvarsministrar att hantera frågorna vidare och frågan blir om Polen även där kommer att blockera samarbete och beslut.

– Vi hoppas vi ska hitta vägar att komma runt den här situationen, genom samtal med polska regeringen och evntuellt andra former för beslutsfattande från mötet, säger statsminister Stefan Löfven.

I kväll hålls en presskonferens i samband med EU-toppmötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.