Polens premiärminister Beata Szydlo. Foto: TT

Polen trappar upp konflikten med EU

Publicerad

Polens inskränkningar av demokratin har fått EU att reagera. Polen måste vända utvecklingen senast måndag, annars väntar sanktioner. Men i fredags svarade den polska regeringen istället med att anta en resolution som ska skydda landets suveränitet mot EU.

Polens premiärminister Beata Szydlo var tydlig i sitt tal i det polska parlamentet under fredagen.

– Polens regering kommer aldrig att tillåta någon att påtvinga polacker sin vilja. Jag är premiärminister i den polska regeringen, och mina landsmäns uppfattning kommer alltid att stå högre. Jag är en europé, men framför allt är jag polack, sade hon, enligt public service-plattformen EBU.

Polens nya medielagar

EU kräver svar senast måndag

Sedan det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) efter valet i höstas infört omfattande förändringar i landets konstitutionsdomstol och tagit kontroll över public service har EU hotat Polen med att landet som straff kan komma att bli av med sin rösträtt i EU-sammanhang. Detta eftersom EU menar att den polska regeringens ingrepp ”effektivt underminerar demokratin, mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciper”.

EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans har fått i uppdrag att på måndag formellt anta kommissionens åsikt ”om inte betydande framsteg dessförinnan gjorts från polska myndigheter för att bemöta EU-kommissionens oro”, som det hette i ett uttalande på onsdagen, enligt TT.

”Polen är hotat”

Som ett svar på EU-kommissionens menande antogs i det polska parlamentet i går en resolution för att ”försvara landets suveränitet”, som nu möter det största hotet sedan landet återfick självständigheten efter kommunismens fall 1989, enligt den polska regeringen, uppger Bloomberg.

Från den polska regeringens sida ser man inte EU-kommissionens avsikter som ett försök att måna om landets befolkning, utan snarare som en handling som syftar till att försöka kontrollera landet och försvaga unionen.

– I EU-kommissionen finns det allt fler av dem som vill splittra EU. Olik någon annan tid de senaste 27 åren behöver Polen suveränitet, sade Beata Szydlo, enligt Bloomberg.

”Putin-lik diktatur”

Den icke bindande resolutionen som syftar till att ”försvara Polens suveränitet och dess medborgares rättigheter”, klubbades trots protester igenom under gårdagen. Men regeringen har valt att inte offentliggöra innehållet.

USA:s före detta president Bill Clinton uttryckte i veckan sin oro över den politiska utvecklingen i Polen och sade att landet bestämt sig för att ”demokrati innebär alltför mycket besvär” och att man istället eftersträvar en ”Putin-lik” och ”auktoritär diktatur”, enligt Bloomberg.

”EU har problem – inte Polen”

Beata Szydlo sade dock att Polen ”inte har några problem med sitt rykte” men att ”EU har det” och att landet ”aldrig kommer att vika sig för ultimatum”, enligt Bloomberg.

I EU-kommission är tonen mer återhållsam. Efter att fredagens aktiviteter i det polska parlamentet kommit till allmän kännedom kommenterar EU-kommissionären Günther Oettinger tillståndet såhär, uppger EBU:

– Precis som Polens regering har sina rättigheter och skyldigheter, har också vi våra. Våra plikter kommer ur fördragen, detta inkluderar också plikten att skydda rättssäkerheten i EU-länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet