Polis lurade smugglare – fritog apungar

Uppdaterad
Publicerad

Två orangutangungar har räddats från djursmugglare i Thailand. Aporna skulle säljas via en nätannons, när polisen utgav sig för att vara köpare och räddade ungarna.

För 700.000 thailändska baht, ungefär 180.000 svenska kronor, skulle smugglarna sälja de små orangutangungarna. Men polisen fick nys om försäljningen, via ett anonymt tips, och kontaktade smugglarna via en nätannons.

Anlände i taxi

Efter att ha överfört omkring 25.000 kronor till ett bankkonto tillhörande en thailändsk man, bestämde polisen möte med smugglarna utanför en butik i Bangkok.

Dit anlände orangutangungarna skickade i en taxi.

Taxichauffören greps, men släpptes senare då han inte hade kopplingar till smugglarligan. Man anar att smugglarna därmed har kommit undan.

Smugglar via sociala medier

Orangutanger från Malaysia smugglas ofta illegalt till andra länder i Sydostasien, skriver TT. Enligt organisationen Freeland som verkar för att stoppa djursmuggling ser försäljningsförsöket av orangutangerna ut att ha kopplingar till ett stort regionalt brottssyndikat.

Sociala medier har blivit ett viktigt verktyg för smugglarna för att kunna bedriva försäljning, enligt Freeland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.