Videosekvensen, som filmades av en förbipasserare på lördagen, skickades till flera medier. Foto: TT

Polis misstänks för mord i USA

Uppdaterad
Publicerad

Han stoppades för ett trasigt bromsljus, men blev skjuten med flera skott i ryggen av en polis. Återigen skakas USA av mordet på en svart man, där en vit polisman avlossat de dödande kulorna.

Efter ihjälskjutningen av den 50-årige mannen i staden North Charleston i lördags hävdade den 33-årige polismannen att bråk uppstått, och att han känt sig hotad eftersom mannen tagit hans elpistol.

Men den video som nu publicerats visar en helt annan bild av händelsen. På filmen ses mannen springa bort från polisen, som avlossar åtta skott mot hans rygg.

Riskerar dödsstraff

När den skjutne mannen sedan ligger orörlig på marken skriker polismannen ”Lägg händerna på ryggen!” och sätter handbojor på honom. Ett filmklipp som The New York Times publicerar visar även hur polisen därefter slänger ett föremål vid kroppen – det uppges vara hans elpistol.

– Som ett resultat av videon, och av det dåliga beslut som vår polisman fattade, så kommer han att åtalas för mord, säger borgmästaren Keith Summey.

Den 33-årige polisen riskerar livstids fängelse eller dödsstraff om han fälls. Att han gripits och anklagas för mord skiljer fallet från andra uppmärksammade fall, där anklagade polismän gått fria.

”Skulle sopat det under mattan”

Men i ett USA som redan skakats av en serie fall av brutalt övervåld från poliser mot svarta medborgare riskerar händelsen att ytterligare spä på misstron mot rättsväsendet, och en medborgarrättsgrupp har utlyst demonstrationer utanför stadshuset i North Charleston.

– Om det inte hade funnits en video, skulle vi då ha fått veta sanningen? säger mannens bror till tv-kanalen MSNBC.

– De skulle ha sopat det under mattan, som de gjort med så många andra fall, säger fadern till NBC.

Familjens advokat säger att de planerar att stämma polismannen, men att händelsen visar att problemet är större än bara rasism.

– Här är en polis som trodde att han skulle komma undan med att skjuta någon så många gånger i ryggen. Det handlar om synen på värdet av ett människoliv, säger Chris Stewart enligt Reuters.

Fakta: Uppmärksammade fall

  • Den 9 augusti förra året stoppades 18-årige Michael Brown av polis i Ferguson, misstänkt för att ha stulit cigaretter. Han var obeväpnad och sköts med minst sex skott, vilket ledde till stora protester och kravaller. I november kom en åtalsjury fram till att inget åtal bör väckas mot polisen och nya protester bröt ut.
  • När polis i New York i juli 2014 skulle gripa den 43-årige Eric Garner kopplade en av poliserna ett strypgrepp kring hans hals och fällde honom till marken. Garner avled på platsen och rättsläkare slog fast att strypgreppet tillsammans med trycket mot hans bröst låg bakom dödsfallet, även om Garners dåliga hälsa också anses ha bidragit.
  • I mars i år visade en uppmärksammad mobilfilm hur en polis i Los Angeles skjuter ihjäl en hemlös man, som uppges ha varit obeväpnad. Senare samma månad sköts en 19-årig afroamerikansk man ihjäl i Wisconsin, efter ett lägenhetsbråk. Även han uppges ha varit obeväpnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.