Foto: Övervakningsbilder/CBS

Sköt polis med 13 skott – svor trohet till IS

Uppdaterad
Publicerad

En ensam man avlossade 13 skott in i en polisbil i Philadelphia på fredagsmorgonen. Gärningsmannen har erkänt dådet och sa att han gjorde det i Islams namn – men han verkar dock inte vara praktiserande muslim.

Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid sköts en 33-årig polisman i sin bil i den amerikanska staden Philadelphia. Polismannen träffades tre gånger i armen och överlevde attacken och hann skjuta den 30-årige gärningsmannen som sedan kunde gripas av polis och föras till sjukhus. 

På en presskonferens på fredagen sa Philadelphias polischef Richard Ross att 30-åringen erkänt dådet och sagt att han gjorde det i Islams namn. Han ska även ha sagt att han svurit trohet till Islamiska staten och att det var skälet till att han sköt polisen.

Mannen ska dock inte vara en praktiserande muslim.

– Jag har ringt ett antal imamer och moskéer för att se om de känner till attentatsmannen. Ingen har hört talas om honom, säger Jacob Bender vid en islamisk organisation i Philadelphia, till Reuters.

Polischef: Vi hade tur

Den 30-årige gärningsmannen ska ha avlossat 13 skott mot bilen med sitt vapen som enligt AP var ett stulet polisvapen. På övervakningsbilder ser man hur 30-åringen håller sitt vapen inne i bilen när han skjuter.

– Vi hade tur, det är allt jag kan säga, sa Ross på presskonferensen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den 33-årige polisen vårdas nu på sjukhus för sina skador men läget ska vara stabilt och han väntas bli helt återställd rapporterar CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.