Polis visade förlossning – kan dömas

Publicerad

En polis och lokalpolitiker i Danmark har hamnat i trubbel sedan hon låtit en man i arresten bevittna sitt barns födelse via en mobiltelefon.

För ett år sedan lånade polisen i Lolland ut sin mobiltelefon till den gripne mannen i Maribo, så att han skulle kunna följa sista delen av sin partners förlossning på ett närliggande sjukhus via videotjänsten Facetime, skriver BT. När poliskvinnan kom tillbaka till polisstationen rapporterade hon detta.

Ledningen för polisen i Sydsjälland och Lolland-Falster startade en utredning och anser nu att kvinnan brustit i sin tjänsteutövning. Hon lånade ut sin telefon utan att ha tillåtelse och förde vidare känsliga uppgifter. Fem månader efter händelse stängdes kvinnan av från sitt arbete, och nu ställs hon inför rätta.

– För mig var det en naturlig sak att visa medmänsklighet till en pappa som inte kunde vara med på sitt barns födelse. Jag hade informerat arresten om att man kunde ringa mig utifall förlossningen startade, jag bor bara tre minuter därifrån.

– Och när förlossningen var igång filmade en av mammans väninnor efter en överenskommelse den sista delen av förlossningen, som fadern kunde se från min mobil, säger hon till BT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.