Edina Lekovic och Polischefen Mike Downing. Foto: SVT

Polischef i LA: ”Muslimska medborgare ska känna sig trygga”

Uppdaterad
Publicerad

Los Angeles håller på att bli en global förebild vad gäller dialog mellan religoner och integration. Muslimska företrädare har ett omfattande samarbete med LA-polisen. Här tar polisen lika allvarligt på hatbrott mot religiösa minoriteter som mord på öppen gata.

– Det är om våra muslimska medborgare inte känner sig trygga som de hotas av radikalisering, säger Mike Downing, chef för LA-polisens anti-terrorverksamhet till SVT.

Polischefen Mike Downing jobbar i nära samarbete med Edina Lekovic, kommunikationschef vid Muslim Public Affairs Council i Los Angeles. 

– Att stå enade är det bästa sättet att räcka långfingret åt IS, säger hon medan hon kör runt oss i sin bil och lyssnar på humorprogrammet ”Bad Muslim, Good Muslim” på radio.

– IS vill få ut budskapet att västvärlden har förklarat krig mot islam, och att det bästa man kan göra är att gå med i IS och sälla sig till de mörka krafterna. Men när vi står tillsammans, vi i USA, vi i väst, då blir vi till någonting större och bättre än vad IS står för.

Kvinna med huvudduk prejad av vägen

Den dag som SVT besöker Los Angeles pågår en hearing som Los Angeles rättsväsende bjudit in till. Hit kommer muslimer som vill vittna om hatbrott som de utsatts för. En kvinna med huvudduk har nästan blivit prejad av vägen av en bilist som skrek rasistiska tillmälen.

– Vi tar oerhört allvarligt på hatbrott, lika allvarligt som skottlossning och mord. Vi behöver att våra muslimska medborgare känner sig trygga, accepterade och att de känner sig som fullvärdiga amerikanska medborgare. I det ingår att vi måste ta hatbrott på fullaste allvar. Om vi inte gör det så kommer människor att känna sig isolerade, osäkra och utanför. Det är då risken ökar att de lyssnar på de som försöker radikalisera muslimer och få framförallt unga män att ansluta sig till jihad.

Mike Downing tar emot i LA-polisens imponerande högkvarter mitt i Los Angeles, här arbetar 10.000 poliser. Mycket av polisens integrationsarbete har blivit svårare sen det muslimska paret Syed Rizwan Farook and Tashfeen Malik för ett halvår sedan mördade 14 personer och skadade 22 i en terrorattack i San Bernadino, en förort till Los Angeles.  

Paret hade gått helt under radarn för både polis och andra muslimer, attacken kom som en fullkomlig chock.

Los Angeles – staden med flest trosinriktningar

Men trots det har Mike Downing behållit sin orubbliga tilltro till dialog och det märks att han är väldigt stolt över det förtroendefulla samarbete som byggts upp med muslimer och andra religiösa grupper. Los Angeles sägs vara den stad i världen med flest trosinriktningar, över 1.000.  I september ska han resa runt i Europas huvudstäder och träffa andra polischefer för att berätta om LA-modellen.

Edina Lekovic arbetar hela tiden för att överbrygga fördomar och skapa förståelse. Bland annat får SVT vara med på en gemensam konfirmation mellan judiska och muslimska ungdomar där de får lära om varandras religioner.

– Som muslim är det lätt att drabbas av panik, först kom terrorattacken i Paris, sen San Bernadino, sen Brysselattacken, och när Donald Trump  gick ut och sa att muslimer skulle vägras inresa i USA så har tillvaron blivit svårare, berättar hon.

Både Edina Lekovic och Mike Downing berättar öppet hur oroliga de är över Donald Trump. 

– Hans budskap citeras nu av IS, det är exakt såna här utfall som IS bygger sin propaganda på, säger hon.

– Muslimer har ringt mig och undrat om det kommer att upprättas interneringsläger i USA för muslimer om han blir president, berättar Mike Downing och säger att Donald Trump är ”galen”.

Få terrorbrott av muslimer i USA

Sanningen om USA:s muslimer är en annan än den Donald Trump vill framställa, bara sex procent av alla terrorbrott i landet begås av muslimer, här samarbetar i stället muslimer aktivt med polisen, en majoritet av de tips som polisen får om radikaliserade unga män kommer från muslimer. 

– De känner att de vill vara våra partners, de känner sig amerikanska och de vill vara patriotiska. Vi i Los Angeles är övertygade kom att vi har hitta den modell som fungerar.

Hon berättar om en färsk studie från Pew Institute som visar att två tredjedelar av alla muslimer i USA inte ser någon konflikt mellan sin tro och att leva som amerikansk medborgare. Muslimer tillsammans med judar har också den högsta utbildningsnivån bland religiösa grupper i USA. Var tionde läkare i USA är muslim. En orsak är att många muslimer som söker sig till USA kommer på utbildningsvisum och inte på ett jobbvisum.

– Det finns många orsaker till varför det är lättare att vara muslim i USA än någon annan stans, säger Edina.

– Mycket är tack vare amerikanska konstitutionen som verkligen betonar religionsfrihet, yttrandefrihet men också att det här landet har byggts upp av invandrare, det är en identitet vi alla delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.