Foto: TT

Polisen stormade flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Minst 12 personer har dött sedan en lastbil kört in i en julmarknad vid Breitscheidplatz i västra Berlin. Polisen stormade tidigt i morse ett flyktboende där den tidigare misstänkte gärningsmannen var registrerad.

Polisen kallar händelsen, när en lastbil kördes in på julmarknaden vid den kända Kaiser Wilhelm-Gedächtniskirche i Berlin vid 20-tiden på måndagskvällen, för ett misstänkt terrordåd. Över 50 personer skadades, varav flera allvarligt, och minst 12 har dött.

– Våra utredare antar att lastbilen avsiktligt styrde in i folkmassan på julmarknaden, skriver polisen på Twitter och kallar händelsen för en ”förmodad terroristattack”.

Attentat i Berlin 2016

Två personer befann sig i lastbilen när den rammade julmarknaden. Den som körde lastbilen flydde. Senare greps en 23-årig man, en asylsökande, som först var misstänkt men som senare visade sig inte ha något med dådet att göra.

– Vi har gripit fel person, uppgav högt uppsatta källor enligt tidningen die Welt.

Därmed är man inne i en helt nytt läge. Den verklige gärningsmannen är på fri fot och antas vara beväpnad. Han befaras vara farlig. Något vapen som användes för att skjuta den polske medpassageraren i lastbilen hittades nämligen aldrig.

Polisnärvaron i Berlin har förstärkts, uppger tidningen.

Under tisdagen är alla julmarknader i Berlin stängda.

Stor insats vid flyktingboende

Den tidigare misstänkte är en 23-årig asylsökande som kom till Tyskland för knappt ett år sedan.

Vid ett tillfälligt boende för flyktingar vid den tidigare flygplatsen Tempelhof genomförde polisen vid fyratiden på tisdagsmorgonen en stor insats, skriver bland andra tidningen Berliner Morgenpost.

Omkring 200 poliser uppgavs ha varit på plats för att genomsöka boendet. I insatsen deltog även poliser ur den speciella insatsstyrkan SEK. Enligt Die Welt ska den gripne föraren av lastbilen, som nu alltså inte längre är misstänkt förövare, vara registrerad på boendet vid Tempelhof.

Fick identifiera död kusin

Den andra personen i lastbilen, som alltså hittades död i förarhytten, var en 37-årig polsk medborgare. Han uppges ha skjutits ihjäl.

Ägare till lastbilen är kusin till 37-åringen, som från början körde lastbilen, men senare hittades död. I polska medier berättar kusinen att han fick identifiera sin döde släkting.

Enligt honom skulle 37-åringen ha lämnat last i Berlin, men fick höra att företaget där inte kunde ta emot lasten just nu. Mannen skulle iväg och äta lunch och hans familj hörde inte från honom efter kl.16. Kusinen berättar att den döde mannen såg ut att ha blivit misshandlad och att han misstänker att det var flera personer involverade eftersom mannen var ”180 centimeter lång och vägde 120 kg”.

Åkte i väg klockan 19.30

I tv-kanalen ZDF:s sändning på tisdagsmorgonen berättade kanalens utsända från Polen att firman som äger lastbilen finns i en liten ort i närheten av staden Szczecin i nordvästra Polen.

Bilen ska ha kommit från Italien för att lasta av stålbalkar i Berlin. Den väntades sedan återvända till Polen.

Vid 16-tiden på måndagen ska flera försök att starta lastbilen ha gjorts, information som uppges komma från GPS-utrustningen i bilen. Vid 19.30 ska bilen ha lämnat platsen i Berlin, där den stod, och kört iväg – sannolikt i riktning mot julmarknaden.

Följ vår direktrapportering här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet