Flyktingar rusade in på järnvägsstationen i Budapest på torsdagsmorgonen. Foto: Niklas Svensson, SVT

Polisen lämnade stationen i Budapest

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utrymde järnvägsstationen i centrala Budapest på morgonen. Stor förvirring uppstod och tusentals flyktingar tog sig in på stationen.

– Det finns inga poliser kvar här. Bara journalister och flyktingar, sa SVT:s Ulrika Bergsten på plats i Budapest tidigare i morse.

Enligt Ulrika Bergsten var det de flyktingar som varit utanför stationen i flera dagar som tog sig in på stationen. Trycket mot de tåg som stod inne på stationen var stort och många flyktingar lyckades gå ombord på tågen.

Flyktingkrisen i Europa

Enligt SVT:s Niklas Svensson, som också är på plats, var stämningen inte hotfull på något sätt.

–  Nu när något äntligen händer sedan man väntat så länge utanför stationen blir trycket stort mot de tåg som står inne på stationen men många oroar sig för att tågen bara kommer att föra dem till flyktingläger, berättade Niklas Svensson.

Polis på perrongen igen

Polis kom senare tillbaka till stationen och ställde upp sig längs med den sida av perrongen som ledde mot ett för tillfället tomt spår.

Majed, flykting från Syrien, berättade i SVT:s direktsändning om den svåra situation han befinner sig i. En oviss väntan på besked.

– Vi har ingen information, vi vet inte var som händer. Många hoppas på att få komma till Tyskland, samtidigt pratar andra om att det är en stor lögn och att vi kanske ska skickas till läger.

”Falla till noll”

I dagsläget är beskedet från de ungerska myndigheterna att ingen utan giltiga papper får lämna Ungern. I dag pågår dock ett EU-möte i Bryssel där Ungerns premiärminister Viktor Orban deltar.

Frågan är om man vid mötet kommer fram till att Ungern får släppa vidare flyktingar trots att de inte har registrerats i Ungern.

Samtidigt förbereds nya förslag om skärpta gränskontroller. Representanter för Ungerns styrande högerparti Fidesz hävdar att skärpta kontroller kan klubbas igenom i parlamentet i veckan. Enligt parlamentsledamoten Gregerly Gulay kan antalet människor som korsar gränsen ”falla till noll” i mitten av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet