Den tredje gärningsmannen, som ses prata kort med de två män som mejade ner ett 20-tal turister på Bardomuseet i Tunis, jagas nu av tunisisk polis. Foto: TT

Polisjakt efter tredje terrorist i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Två män stegade in på Bardomuseet i Tunis och mejade ned ett 23 turister från Polen, Italien, Spanien och Tyskland. Nu visar övervakningsfilmer hur de två männen, beväpnade med automatvapen, pratar med en tredje man i museets entré. Tunisisk polis har inlett en storskalig polisjakt efter den tredje gärningsmannen.

Det blodiga terrordådet mot Bardomuseet i Tunis utfördes av tre gärningsmän. Därmed är en av de skyldiga på fri fot, säger Tunisiens president Beji Caid Essebsi.

– Säkerligen var de tre, det syns på övervakningsbilderna. Två dödades och en är på flykt någonstans. Men han kommer inte långt, säger Essebsi till franska medier.

Terrorattacken i Tunis

Mannen är på flykt – men presidenten förklarar nu ett krig mot extremisterna som ligger bakom dådet och säger att en storskalig polisjakt ska få fatt på den tredje mannen. Tunisiska myndigheter har gripit över 20 personer misstänkta för koppling till den blodiga attacken.

De två terrorister som sköt ihjäl turisterna dödades på plats, och är enligt polisen två tunisier i 20-årsåldern som terrortränats i Libyen.

3.000 tunisier slåss för terrorn

I franska intervjuer i helgen medgav Essebsi att ”säkerhetsbrister” bidrog till att terrorattentatet fick så förödande konsekvenser.

Enligt tidigare uppgifter var de vakter som skulle ha vaktat museet på kafferast när terrorattacken, som kostade över 20 människor livet, inleddes.

Presidenten säger också att extremiströrelsen IS rekryterat runt 3.000 tunisier till att slåss i Irak och Syrien.

– Dessa extremister har ingen verklig koppling till islam. De har fört kriget till vårt hus, och vi kommer att kriga mot dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattacken i Tunis

Mer i ämnet