Tiina Wilén-Jäppinen, stadsfullmäktiges ordförande, var en av 23-åringens offer i Imatra. Foto: TT

Politiker och journalister mördade i Finland

Uppdaterad
Publicerad

De tre kvinnor som skjutits ihjäl i staden Imatra i Finland var Imatras stadsfullmäktiges ordförande och två lokala journalister. Myndigheterna tror dock inte att det finns några politiska motiv bakom morden. Den misstänkte 23-åringen uppges ha valt ut kvinnorna av en slump.

De tre kvinnorna som sköts ihjäl utanför en restaurang i Imatra i Finland har nu identifierats. Polisen berättar nu att ett av offren var stadsfullmäktiges ordförande – socialdemokraten Tiina Wilén-Jäppinen.

De två andra skjutna kvinnorna var journalister. En 23-årig man är misstänkt för mord. Han och de tre offren är allihopa Imatrabor. Mannen är sedan tidigare känd av polisen bland annat för våldsbrott.

Dödsskjutningarna i Imatra

Tror inte på politiskt motiv

Myndigheterna tror dock inte att det finns något politiskt motiv bakom mordet, berättar SVT:s reporter Hasse Svens som befinner sig i Finland och följer händelsen.

– Polisen berättar att den 23-årige mannen vid midnatt kom till centrala Ilmatra i sin egen bil, i bagageluckan låg ett gevär. Och utanför restaurangen kom ett sällskap på tre damer. Enligt vittnesmål och polisen tros han slumpmässigt ha klivit fram och skjutit dem på nära håll med fyra-fem skott, säger Hasse Svens.

Kvinnorna sköts med ett lagligt jaktgevär som inte tillhörde den misstänkte mannen. Offren sköts bland annat i huvudet och dog omedelbart, skriver HBL.

Verkar vara en slump

Även Finlands inrikesminister Paula Risiskko har sagt att det inte verkar finnas några politiska motiv bakom morden, berättar Hasse Svens.

De verkar alltså ha varit där av en slump?

– Ja, han kom dit med bilen, klev ur och gick fram. Vittnen säger att han kan inte ha vetat vilka de var eftersom han just kom dit, precis när de kom ut ur restaurangen.

23-åringen har inte förhörts

Varför mannen valde att skjuta de tre kvinnorna vet polisen inte ännu. Det är oklart om mannen var påverkad av narkotika, detta gör polisen tester på. Men det är fastslaget att han inte var påverkad av alkohol.

– Ingenting tyder på att han valt de här tre offren, utan han sköt dem bara spontant. Och varför han nöjde sig med de tre och slutade skjuta vet man inte. Polisen säger att han var lugn, tystlåten och att han inte gjorde något motstånd, berättar SVT:s reporter Hasse Svens.

Polisen är förtegen på grund av utredningstekniska skäl. De har ännu inte förhört mannen, men ett förhör ska genomföras under söndagen.

Chock för invånarna

För invånarna i den lugna staden Imatra blev det en chock på söndagsmorgonen. Många var ute och rörde sig i centrum i julhandeln och fick se hur de tre döda kropparna länge låg kvar i snön utanför lokalen.

– Offren låg kvar länge av utredningstekniska skäl och för många människor var det ju en chock, säger Hasse Svens.

”Kände henne väl”

Imatras stadsdirektör Pertti Lintunen kände stadsfullmäktigeordförande väl och säger sig vara mållös. Han beskriver henne som en ”känd och omtyckt människa” i Imatra.

– Personligen känner jag henne mycket väl, och jag känner också de två journalisterna. Ordföranden är en mycket nära människa i det här arbetet, och jag har arbetat med henne i många år, säger Lintunen till FNB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Imatra

Mer i ämnet