Politikern som försvann

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu tio år sedan Shakir Al-Dujaily ringde från Syrien till sin fru i Sverige och samtalet avbröts. Sedan har det varit tyst. Politikerns försvinnande är än i dag en gåta.

Shakir Al-Dujaily bodde i Sverige i 20 år och var aktiv exilirakisk oppositionell. När Saddam Hussein störtades 2003 ville han vara med och skapa ett nytt Irak och fick arbete vid parlamentet i Bagdad. Det var dit han skulle åka landvägen från Damaskus i Syrien när han ringde sin gravida fru den 31 mars 2005.

– Nu har jag nästan tappat hoppet, säger Shatha Sattar.

Sonen har aldrig träffat sin pappa.

Efter försvinnandet fick Shatha Sattar med jämna mellanrum uppgifter om att maken fanns i syriskt fängelse, kanske utpekad som USA-spion.

Interpol involverat

Från svensk polis hörde någon av sig för cirka fyra år sedan. Det var den senaste kontakten med svenska myndigheter om maken, säger Shatha Sattar.

– Från UD var det ännu längre sedan någon ringde.

”Mycket stora ansträngningar har gjorts av såväl UD som berörda svenska ambassader för att ta reda på vad som har hänt den svenska medborgaren Shakir Al-Dujaily”, skriver Anna Buhré Kervefors, chef vid UD:s presstjänst, till TT. ”Ett flertal kontakter har tagits på hög nivå med bland andra irakiska och syriska företrädare, andra länder i regionen, EU-kretsen och USA. Även enskilda organisationer har kontaktats. Svensk polis och Interpol har varit involverade i ärendet. Dessa kontakter har dock inte gett någon indikation på vad som kan ha hänt Al-Dujaily.”

Obekräftade uppgifter

Från Syrien fick svenska UD ett papper som ska visa att Al-Dujaily begav sig till Irak dagen efter ankomsten till Damaskus. Det har hans fru aldrig trott på.

UD betraktar de uppgifter som förekommit om var Al-Dujaily finns som obekräftade. ”UD har i nuläget ingen sådan ny information som bedöms kunna föra frågan framåt. Skulle sådan information komma fram så agerar vi naturligtvis på den”, skriver Buhré Kervefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.