AKP är det styrande parti i Turkiet som hoppas på nytt förtroende i det kommande valet och är det parti med överlägset störst resurser. Foto: Niclas Berglund/SVT

Politisk osäkerhet inför nyvalet i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

En vecka innan valet i Turkiet fokuserar nu regeringspartiet, AKP, sina insatser till 40 olika nyckelområden som kan avgöra valet. Men möjligheterna för president Erdoğans parti att vinna egen majoritet är små.

– Vi ska fortsätta bygga landet, fortsätta investera och göra det här landet tryggt för er alla. Premiärminister Ahmet Davutoglus löften bullrar fram från den enorma scenen i en av Istanbuls förorter. Framför honom finns ett hav av trogna supportrar klädda i de karaktäristiska färgerna vitt, orange och blått.

– Vår regering har arbetat hårt för att förbättra våra liv. Valet senast i juni var en besvikelse. Jag vill att AKP ska fortsätta att styra Turkiet. Orden kommer från den 32-åriga tvåbarnsmamman Esra Onur. Hon anser att AKP kan skydda landet från den hotfulla omvärlden och tror också att ekonomin är på rätt väg.

Val i Turkiet 2015

”Lite hopp för framtiden”

AKP har under de senaste åren rustat upp vägar och broar i landet. Samtidigt har sjukvården förbättrats och gjorts tillgänglig för de flesta.

Men kritiken mot AKP handlar framförallt om bristen på mänskliga rättigheter och att så mycket är fokuserat på att ändra grundlagen för att stärka president Erdogans makt.

– Jag har lite hopp för framtiden, säger Orhan Kayran, som säljer fisk på en marknad i närheten, och fortsätter:

– Mitt val blir inte AKP. Livet har blivit mycket hårdare och sämre de senaste åren och flera av de andra partierna lovar att stärka mänskliga rättigheter och förbättra jämlikheten i landet. Det är frågor som är viktiga för mig, berättar Orhan och måttar upp ett halvt kilo sardiner till en kund.

Akut flyktingsituation

Turkiet är i dag ett land under stark press. Terrorhotet är ständigt närvarande och ekonomiskt är landet i en utsatt situation med kriget i Syrien som en ständig plåga. Och flyktingsituationen är nu akut. Nära nog 2,5 miljoner flyktingar finns i landet och nu hoppas många på en snabb och gynnsam uppgörelse med EU.

– Att vi får en stark regering är det mest betydelsefulla, säger Fikriye Ozturk. Hon är en av kanske 3000 anhängare som tagit sig ut på Istanbuls gator, den här gråa dagen.

På scenen fortsätter Premiärminister Ahmet Davutoglu att tala om den framtid han och hans parti vill bygga i Turkiet.

Men de flesta opinionsmätningar visar att det blir oerhört svårt för AKP att få egen majoritet i parlamentet. Det betyder att den politiska osäkerheten kommer att fortsätta här- även efter valet nu på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Turkiet 2015

Mer i ämnet