Lastbilen kördes rätt in i en julmarknad i Berlin. Foto: TT

Polsk lastbilschaufför sköts redan före dådet

Uppdaterad
Publicerad

Den polske lastbilschauffören Lukasz Urban sköts i huvudet flera timmar före attacken mot julmarknaden i Berlin, visar den slutgiltiga obduktionsrapporten. Därför hade han ingen möjlighet att stoppa gärningsmannen från att ramma folkmassan.

Tolv personer dog och omkring 50 skadades när gärningsmannen körde rakt in i en folkmassa vid Breitscheidplatz i centrala Berlin den 19 december.

Tidigare har det rapporterats att lastbilschauffören Lukasz Urban kan ha brottats med gärningsmannen och försökt ta över ratten i syfte att stoppa attentatet, men nya uppgifter kullkastar den teorin.

Attentat i Berlin 2016

Sköts i huvudet

Lukasz Urban parkerade sin lastbil i Berlin medan han väntade på att frakten skulle lossas. Enligt speditören gick han inte längre att nå via telefon efter klockan 16.

Det slutliga obduktionsresultatet visar att lastbilschauffören sköts i huvudet någon gång mellan 16.30 och 17.30. Han ska ha förlorat mycket blod, enligt tyska tidningen Bild.

Rättsmedicinarna utesluter inte att han kan ha levt när gärningsmannen slog till mot julmarknaden vid 20-tiden på kvällen, däremot var han då inte i stånd att försöka hindra gärningsmannen. Spåren som tidigare ansågs tyda på en kamp om ratten kan i stället ha uppstått när kroppen slungades mot ratten.

Vill inte kommentera

En talesperson för tyska statsåklagaren vill inte kommentera de senaste uppgifterna. Talespersonen vill heller inte kommentera uppgifter om att lastbilschauffören ska ha knivhuggits på bland annat händer och armar.

– Vi kommer varken att bekräfta eller dementera det, säger talespersonen till Tagesspiegel.

Kan ha rest via Nederländerna

Den misstänkte gärningsmannen Anis Amri, en 24-årig tunisier, sköts i fredags ihjäl av polis i Milano. Nu undersöker nederländsk polis om Amri tog vägen via Nederländerna till Italien.

Enligt italienska medier ska polisen ha hittat ett sim-kort, som bara säljs i Nederländerna, i hans väska. Sim-kortet delades ut gratis i köpcentra i Breda, Nijmegen och Zwolle den 20–21 december, dagarna efter dådet i Berlin. Amri ska dock inte ha använt sim-kortet. Enligt franska medier tog Amri en buss från stationen Sloterdijk i Amsterdam till Lyon i Frankrike, därefter reste han vidare med tåg till Milano, skriver NL Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet