Polskt fartyg kapat av pirater

Uppdaterad
Publicerad

Ett polskt containerfartyg har bordats utanför Afrikas östkust. Besättning har förts bort av pirater, men några krav på lösen har ännu inte framförts.

I den första piratattacken i Guineabukten på nästan ett år tog pirater fem gisslan och plundrade ett polskt lastfartyg. Beväpnade män i två båtar bordade containerfartyget, i 10.000-tonsklassen, utanför Nigerias kust, uppger redaren Euroafrica.

Besättningen bortförd

Kaptenen och andra befattningshavare var bland de bortförda, och Cypernregistrerade ”Szafir” har inte kunnat förflytta sig från sin position fem mil från land.

Vattnen i området anses bland världens mest farofyllda. I februari attackerades ett råoljefartyg och dess grekiske styrman dödades. Oljelaster och kidnappade västerlänningar kan vara lukrativa för piraterna, men enligt Polens utrikesminister har inga lösenkrav ännu framförts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.