Foto: AP/TT

Valet i Portugal: Åtstramarna kan bli störst

Uppdaterad
Publicerad

Portugal har under fyra år levt med en hård åtstramningspolitik förd av en borgerlig regering. I söndagens val väntas denna regering ändå få flest röster.

Det är alltså en annan trend än i Grekland med det nya vänsterpartiet Syriza eller som i Spanien där också ett nytt vänsterparti, Podemos, har blivit en mäktig politisk aktör. Båda har skapats i protest mot åtstramningspolitik i samband med eurokrisen.

Men så starkt har partilandskapet alltså inte påverkats i Portugal.

Däremot är det inte säkert att den som blir störst verkligen kan få ihop 116 av parlamentets 230 mandat så att en regering kan fungera.

Lovat förändringar

Även om inget nytt parti har förändrat maktstrukturerna i landet kan det bli en regeringskris ändå. Eller också måste de borgerliga på något sätt samarbeta med de oppositionella socialisterna.

Socialisterna har lovat en del förändringar som ska förbättra situationen för de svårast drabbade, men även socialisterna lovar att hålla sig till de regler som Portugal fick acceptera när man fick ett nödlån på 78 miljarder euro.

Socialisternas löfte är ”bort med åtstramningarna utan att lämna euron”. Man lovar sänkt krogmoms, att återinföra fyra borttagna helgdagar och att återställa offentliganställdas sänkta löner.

Optimism

Löner och pensioner har sänkts, löneskatten har höjts med 3,5 procent och momsen har ökats från 13 procent till 23. Massprotester har hållits, men vad som skett den senaste tiden är att ekonomin har börjat gå bättre.

Arbetslösheten nådde ett rekord 2013 med 17,7 procent men i juli hade den i alla fall sjunkit till 12,3. Den ekonomiska tillväxten under första halvåret var 1,5 procent, vilket skapat optimism.

Det gynnar den sittande borgerliga koalitionsregeringen, som leds av socialdemokraterna, som i Portugal är ett liberal-konservativt parti. Partiet är i koalition med ett konservativt parti, CDS-PP, Folkpartiet.

Ingen seger i förskott

Det var en socialistisk regering som satt vid makten när Portugal tvingades införa åtstramningspolitiken. Men i det följande valet 2011 förlorade den  – efter sex år vid makten – till de borgerliga som har fortsatt sparpolitiken.

Det kan alltså bli den sittande premiärministern Pedro Passos Coelho som fortsätter att regera efter valet. Men de osäkra väljarna är 15 procent och de borgerliga socialdemokraternas ledning är som lägst bara 5 procent, vilket gör att Passos Coelho inte vågar ta ut någon seger i förskott.

Förlorar till radikala

De senaste mätningarna visar på en ledning på 36 till 40 procent för de borgerliga medan socialisterna skulle få cirka 32 till 36 procent. För att få egen majoritet i parlamentet behövs 44 procent. I valet 2011 fick de borgerliga cirka 50 procent av rösterna.

Socialisterna förlorar enligt opinionsmätningarna en del till mer radikala partier på vänsterkanten. Det är kommunisterna och Vänsterblocket som tillsammans kan ta hem 15 till 18 procent av rösterna.

Ledare för socialisterna heter António Costa. Hans anseende har solkats ned av att han står nära den förre socialistledaren – och premiärministern – José Sócrates som har suttit tio månader i häkte för misstänkt korruption. Han har nu försatts i husarrest och socialisterna kämpar med ett dåligt rykte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.