En anti-abort aktivist bär t-shirt med texten ”Abort på begäran? Nej, tack.” Foto: TT

Portugal skärper abortlagen

Publicerad

Åtta år efter det att de portugisiska kvinnorna fick laglig rätt att göra abort, skärps reglerna igen. Nu måste de själva stå för kostnaderna, samt delta i strängare utredningar före ingreppet.

Den styrande mitten-högerkoalitionen stödde förslaget under en häftig debatt i parlamentet i onsdags, där kvinnorättsaktivister ropade ”skam, skam” från läktaren. Omröstningen slutade med att abortlagen ändras, så att psykologisk rådgivning och hjälp med familjeplanering krävs för att få avsluta en graviditet.

– Parlamentsdebatten om lagändringen förödmjukar de portugisiska kvinnorna, sade Heloísa Apolónia, som är parlamentsledamot för de Gröna.

Carlos Abreu Amorim från det styrande borgerliga partiet PSD kontrade att det inte handlar om att ta bort aborträtten, utan om att ”förbättra förutsättningarna för kvinnorna att fatta ett svårt beslut”.

Aborträtten är en kontroversiell fråga i katolska Portugal och har ett brett motstånd i landet.

Portugisiskorna fick 2007 rätt att gratis göra abort fram till den tionde veckan. Fram tills dess riskerade kvinnorna upp till tre års fängelse vid en abort, med undantag för om graviditeten riskerade barnets eller kvinnans hälsa eller om kvinnan blivit våldtagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.