Foto: TT

Inga smittämnen i norskt pulver

Uppdaterad
Publicerad

Postterminalen i Stokke, i södra Norge, utrymdes i går kväll till följd av ett mystiskt paket, skriver NRK.

44 personer fördes till sjukhus men kommer att skrivas ut under förmiddagen. Enligt NRK har pulvret analyserats nu på morgonen och visar sig inte innehålla några biologiska smittämnen.

Vid 20.30-tiden på torsdagskvällen upptäcktes ett misstänkt paket på en postterminal i norska Stokke, söder om Oslo, rapporterar NRK.

Polis och räddningstjänst har kallats till platsen och terminalen har utrymts. Ett område med en radie på 100 meter kring byggnaden har spärrats av.

Polisens bombgrupp är på plats vid postterminalen i Stokke tillsammans med specialister på kemikaliehantering. De ska ha tagit hand om pulvret, som skickats till polisens laboratorium för analys.

De första analyserna visar att pulvret inte innehåller några biologiska smittämnen, enligt NRK.

Kände sig illamående

Tre personer på terminalen ska ha känt sig illamående efter att varit i kontakt med paketet. Enligt Tønsbergs Blad ska paketet ha innehållit ett okänt pulver.

– Det är ett paket som ramlat i golvet. Ett pulver har trillat ut och de som kom i kontakt med det har fått sveda i halsen, röd hud och klåda, säger insatsledare Espen Solemdal till NRK.

Efter upptäckten lades förpackningen i en plastpåse och sedan i ett säkerhetsskåp. Bombgruppen arbetar på fredagsmorgonen fortfarande med att få påsen ur skåpet.

– Vi vet fortfarande inte vad paketet innehåller. Det vi vet är att det är något i paketet som gör att folk har reagerat och fått symptom, uppger Katrine Christensen Brygard vid Vestfoldspolisen till NRK.

Inga allvarliga symptom

Sammanlagt 44 personer från postterminalen fördes till sjukhuset i Vestfold för att undersökas och få eventuell behandling.

Enligt sjukhuset har ingen av dem som undersökts uppvisat några allvarliga symptom, och de kommer att skrivas ut under morgonen, rapporterar NRK.

– De har observerats under natten och är i fin form. Därför bedömer sjukhuset att det går bra att skicka hem dem, säger sjukhusets kommunikationschef Merete Bugsett Lindahl.

De 14 som blivit direkt utsatta för pulvret ska dock hålla sig isolerade tills det är klart vad de exponerats för, enligt sjukhuset.

Oklart varifrån paketet kom

All posthantering vid terminalen har tillfälligt stoppats. En del post som fanns i samma lager som det misstänkta paketet hann dock redan skickas iväg, innan paketet upptäcktes, rapporterar Tønsbergs Blad.

Det norska postväsendet kan i nuläget inte svara på varifrån det misstänkta paketet sändes.

– Nej. Det blev omedelbart lagt åt sidan när det upptäcktes, och de anställda följde rutinerna för sådana händelser, säger John Eckhoff, presschef vid norska Posten, till Tønsbergs Blad.

– Nu är det polisen som hanterar allt. Vårt huvudansvar nu är att ta hand om våra anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.