Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är predikanten som skapade sin egen armé och tog sig till toppen av irakisk politik. Foto: AP, AFP

Predikanten uppviglade anhängare att storma ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

Shialedaren och politikern Muqtada al-Sadr har uppviglat sina anhängare att storma svenska ambassaden i Bagdad – två gånger. Men ilska efter koranbränningarna är inte den enda orsaken. Att han nu mobiliserat sina följare kan vara del av ett internpolitiskt maktspel.

Natten mot torsdagen stormades Sveriges ambassad i Bagdad för andra gången, efter att svensk polis beviljat tillstånd till en koranbränning utanför Iraks ambassad i Stockholm.

Upploppsmakarna pekas ut som anhängare till al-Sadr – samma man som vid en tidigare koranbränning uppviglat sina följare, varpå svenska ambassaden stormades.

Under lördagen, efter att en påstådd koranbränning ägt rum i Köpenhamn, trappade han upp sin retorik ytterligare. I ett inlägg på Twitter hotar han med en ”revolution för Koranens skull”, rapporterar Expressen.

Hundratusentals anhängare

al-Sadr har hundratusentals hängivna anhängare.

– Hans stora styrka är att han kan trumma ut mycket folk på gatan, han kan dra igång stora protester. Han kan få igång kravaller när han vill det, när det passar hans syften, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

al-Sadr har varit en maktfaktor i irakisk politik i 20 år. 2019 valdes hans rörelse in som del av den största partikonstellationen i parlamantet. Ändå misslyckades han med att bilda regering, eftersom han inte kunde enas med rivaliserande partier. Sedan dess har han stått på sidlinjen till politiken.

Att han nu mobiliserat sina anhängare kan vara ett sätt för honom att hävda sig gentemot sina rivaler, enligt Lund.

– Det här är ett utmärkt tillfälle för honom att visa att han är den stora försvararen av koranen.

I videon: Så blev al-Sadr en av Iraks mäktigaste ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.