Demonstranter i huvudstaden Bangkok har under flera veckor krävt Yingluck Shinawatras avgång. Foto: Scanpix

Premiärminister föreslår folkomröstning i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra föreslår att en folkomröstning ska avgöra om hon ska stanna vid makten eller avgå. Samtidigt meddelar landets största oppositionspartiJUST ett massavhopp från parlamentet.

– Jag är villig att lyssna på förslagen från demonstranterna. Jag är inte beroende av den här titeln. Jag är redo att avgå och upplösa parlamentet om det är vad majoriteten av det thailändska folket vill, sade hon i ett uttalande i tv på söndagen.

Demonstranter i huvudstaden Bangkok har under flera veckor krävt hennes avgång.

Politisk kris i Thailand 2013

Det största oppositionspartiet meddelande senare att samtliga av deras ledamöter lämnar parlamentet, rapporterar AP. En talesman för partiet säger att man inte längre kan arbeta i regeringen då den inte ”accepteras av folket”.

”Vill demonstrera med folket”

En talesperson för Demokratiska partiet säger att ledamöterna formellt ska avsäga sina uppdrag ”så snart som möjligt”, rapporterar AFP.

– Vi beslutade att sluta som parlamentsledamöter för att demonstrera med folket mot Thaksin-regimen, säger Sirichok Sopha, ledamot för Demokratiska partiet i en tv-intervju.

Oppositionen menar att regeringen kontrolleras av Yinglucks bror Thaksin Shinawatra, som störtades från premiärministerposten 2006, som lever i exil. Demonstranterna kräver att den nuvarande regeringen ersätts av ett ”folkråd”.

Den politiska striden i Thailand

”Rödskjortor” och ”gulskjortor” har kämpat om inflytande i landet, men det finns också en tredje kraft runt Suthep Thaugsuban, förut biträdande premiärminister, som företräder det Demokratiska partiet.

Rödskjortorna, som Thaksins och nuvarande premiärministern och hans syster Yinglucks anhängare kallas, stöds främst av fattiga på landsbygden och arbetare i städerna. Thaksin och hans allierade har vunnit alla val de senaste åren.

Både Demokratiska partiet och ”gulskjortorna” (de senare tillhör Folkalliansen för demokrati, PAD) har stöd hos rojalister och Bangkok-elit, urban medelklass samt hos militären. Men gulskjortorna har tappat en del av sin drivkraft och kretsar ur Demokratiska partiet uppges ha en ledande roll i de aktioner som pågår i Bangkok nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet