Barack Obama och Hillary Clinton Foto: TT

President Obama: Jag ber er bära Clinton som ni burit mig

Uppdaterad
Publicerad

”Amerika är redan stort. Amerika är redan starkt, och jag lovar er, vår styrka, vår storhet beror inte på Donald Trump”, sa Obama i sitt tal inför det demokratiska partiets konvent. Men huvuddelen av talet gick åt till att hylla partikollegan han hoppas ska ta över i Vita huset: Hillary Clinton.

USA:s president Barack Obama gick upp på scenen för sitt tal på Demokraternas konvent i Philadelphia till öronbedövande jubel. Det blev ett tal där han hyllade sin forna motståndare, och gav hennes republikanska ärkefiende flera hårda kängor.

Under republikanernas konvent skanderade publiken ”Lock her up”. Under torsdagen i Wells Fargo arena sa publiken: ”Yes we can!”, och ”Yes he did”. Någon ropade ”I love you” till presidenten.

USA-val 2016

– I love you back, svarade Obama.

Ser ljust på framtiden

Trots den splittring som funnits mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders hade buropen tystnat när presidenten intog scenen till vad som mer än tidigare kändes som ett enat konvent. Överallt vajade blåa flaggor med Obamas namn.

Presidenten sa att han i dag är mer optimistisk för sitt lands framtid än för två presidentperioder sedan, och talade emot bilden som målades upp under det republikanska konventet – om ett USA som är påväg utför, som måste göras bra igen.

Det är redan fantastiskt, sa Obama, även om det finns mer arbete att göra.

– Jag ser amerikaner med alla politiska tillhörigheter, bakgrunder och tro, som tror att vi är starkare tillsammans, säger han.

Utmanades av Clinton

Men det var Hillary Clinton som den största delen av talet handlade om. Det var med beundran Obama beskrev Clinton som en person som aldrig ger upp, något som flera gånger under konventet lyfts som en av hennes starkaste egenskaper.

– Det finns inte en man eller kvinna – varken jag, Bill Clinton eller någon annan – som är bättre kvalificerad för att leda det här landet än Hillary, sa Obama.

Obama berättade om tiden som rival till Hillary Clinton. Att hon var tuff, att hon alltid kom tillbaka starkare när han trodde att han hade vunnit. Han berättade om hur förvånad tackade ja till att arbeta i hans regering.

– Hon visste att det som stod på spel var större än någon av oss. Och i fyra år har jag haft bästa åskådarplatsen till hennes intelligens och disciplin.

Obama: Redo att ta över

Oavsett hur skrämmande oddsen är, sa Obama, håller hon sig lugn och behandlar andra med respekt. Något presidenten menade är särskilt viktigt i de utmaningar USA har framför sig.

– Ingenting kan riktigt förbereda sig för kraven du möter i det där rummet. Du kan läsa om det, du kan studera det. Men tills du suttit vid det där skrivbordet vet du ingenting om hur det är att hantera en global kris, eller skicka unga människor i krig. Men Hillary har suttit det rummet, hon har varit del i besluten som fattats där.

Clinton, som tidigare utrikesminister i hans regering, är nu redo att bli USA:s nästa befälhavare. Det sa Obama till stora jubel från publiken. Han berättade också om hur hon arbetat tillsammans med honom för att bekämpa Bin Ladin.

– Om ni undrar vem som kommer att hålla er och era familjer säkra i en farlig värld är det ett enkelt val.

”Bua inte, rösta!”

Men Obama nämnde även Clintons utmanare i det kommande valet. Donald Trump är inte en person som gillar planer eller fakta och erbjuder, sa Obama, bara slogans och rädsla.

– Han hoppas att om han skrämmer tillräckligt många människor så kanske han kan få tillräckligt många röster för att vinna det här valet.

Men det här är ett slag som Donald Trump inte kan vinna, menade Obama, för att han underskattar det amerikanska folket. Och när publiken började bua för den republikanske kandidaten svarade han: ”Bua inte, rösta!”

– Vi är inte sköra eller lättskrämda. Vår styrka kommer inte från någon självutnämnd räddare som lovar oss att han, och bara han, kan återställa ordningen. Vi letar inte efter någon som kan styra oss.

Clinton kom upp på scenen

Innan presidenten avslutade sitt tal till tonerna av Stevie Wonders ”Signed, sealed, delivered”, och Hillary Clinton kom upp på scenen för att göra honom sällskap, tackade han för sin tid i Vita Huset.

Han sa att i tider när det känts hopplöst har det amerikanska folket fått honom att fortsätta. Det demokratiska partiet, sa Obama, är i goda händer.

– Den här kämpen, den här statskvinnan, den här mamman och mormodern, den här offentliga tjänstemannen, den här patrioten.

– I kväll ber jag er att göra för Hillary Clinton vad ni gjorde för mig, jag ber er att bära henne som ni har burit mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet