Malik Obama bor i Kenya. Foto: TT

President Obamas bror röstar på Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Släkten är värst, brukar det heta. Demokraterna kan i alla fall inte räkna med stöd från president Obamas bror i det kommande valet. Han ska nämligen rösta på motståndarsidan. ”Jag gillar Donald Trump eftersom han talar från hjärtat”, säger han.

Precis som sin berömde halvbror Barack Obama har 58-årige Malik Obama länge varit demokrat. Men nu är han djupt besviken på den sittande regeringen och vill se ett nytt ledarskap, säger han i en intervju med New York Post.

Stöder inte homoäktenskap

Enligt halvbrodern blev det droppen när FBI-chefen James Comey rekommenderade att inte åtala Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton för att hon använt en privat mejladress under sin tid som utrikesminister.

USA-val 2016

Dessutom är han irriterad på hur Obamadministrationen hanterade den libyske diktatorn Muammar Khadaffi, som störtades av Nato-stödda rebeller 2011. Malik Obama hävdar att diktatorn var en av hans bästa vänner.

– Jag känner fortfarande att det inte förbättrade saker och ting i Libyen genom att göra sig av med Khadaffi. Min bror och utrikesministern gjorde mig besviken i det avseendet, säger han till tidningen.

Men han är ännu mer upprörd över Demokraternas stöd för homoäktenskap.

Träffades först 1985

Malik Obama bor i byn Kogelo i Kenya, men överväger att resa till USA för att rösta i höstens presidentval. Han har tidigare bott i Maryland i USA, där han är registrerad för att rösta.

Frågan är hur nära sin berömde bror han står.

Barack och Malik Obama har samme far, men träffades inte förrän 1985. Fadern Barack Obama senior lämnade Kenya när Malik bara var ett år gammal för att studera vid University of Hawaii, där han träffade den nuvarande presidentens mor.

Nytt och fräscht

Malik Obama var visserligen best man vid presidentens bröllop, men nu har de inte träffats på ett år.

Han är förnärmad över att, som han hävdar, brodern inte hjälpt honom med hans egna politiska ambitioner när han ställde upp i guvernörsvalet i den kenyanska regionen Siaya.

Han säger också att brodern inte hjälpte honom när hans välgörenhetsorganisation hamnade i blåsväder i USA.

58-åringen menar att han gärna skulle träffa republikanernas presidentkandidat.

– Trump erbjuder något nytt och något fräscht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet