Foto: TT

Pressad Trump möblerar om

Uppdaterad
Publicerad

Inför sviktande opinionssiffror gör republikanernas presidentkandidat Donald Trump stora förändringar i sin kampanjorganisation. Nya chefer, kända för att uppmuntra hans buffliga och rättframma stil, tillsätts.

– Jag vill vinna. Det är därför jag tar in fantastiska människor som vet hur man vinner och som älskar att vinna, säger Trump till tidningen The Wall Street Journal, som var först med nyheten.

Fallande stöd

Ny chefsordförande för kampanjen inför USA:s presidentval blir Steve Bannon, chef för den konservativa nyhetssajten Breitbart News. Trump befordrar även rådgivaren och opinionsexperten Kellyan Conway till kampanjchef. Nuvarande kampanjordföranden Paul Manafort stannar på sin post. Manafortblir alltså kvar men flera amerikanska medier rapporterar att motsättningarna mellan Trump och Manafort har ökat de senaste veckorna.

USA-val 2016

Ommöbleringen kommer med mindre än tre månader kvar till valet. Den sker i ljuset av återkommande negativa rubriker och veckor av fallande opinionssiffror. I nuläget har Trump ett opinionsstöd på 41 procent, att jämföra med motståndaren och demokraten Hillary Clintons stöd på 47,7 procent, enligt Real Clear Politics sammanställning av nationella opinionsmätningar. Och Trump ligger under i princip alla de viktiga vågmästardelstaterna.

Paul Manafort tillträdde för två månader sedan och anses ha försökt framställa Trump som med moderat och presidentlik. Han efterträdde Trumps flerårige rådgivare Corey Lewandowski, som fick sparken efter att bland annat ha gripits för ringa misshandel av en journalist. Lewandowski och Manafort hade också mycket svårt att arbeta tillsammans, uppger CNN. Lewandowski ska dock ha fortsatt att vara informell rådgivare åt Trump.

Pengar från Ukraina

Men Paul Manaforts namn har de senaste dagarna uppmärksammats stort i och med ett grävjobb som tidningen The New York Times publicerat. Enligt det tyder handskrivna liggare på att Manafort fått illegala betalningar på motsvarande 107 miljoner kronor från Ukrainas dåvarande proryske president Viktor Janukovytjs parti.

Det har varit känt att Manafort jobbat som konsult i Ukraina, men i USA kopplar flera bedömare uppdraget till Trumps förhållandevis Rysslandsvänliga retorik och hovsamma ord om president Vladimir Putin – i en tid då relationen mellan USA och Ryssland är frostig.

The Washington Post skriver att Trump, i och med ommöbleringen, tydligt visar att han föredrar medhjälpare som ställer upp på hans ”stridslystna” stil. De senaste dagarna har Trump hållit flera offensiva tal, bland annat om sin plan att besegra jihadiströrelsen Islamiska staten samt hur han vill upprätthålla lag och ordning i USA.

I det sistnämnda försvarade han polisens dödsskjutning av en svart, beväpnad man i Milwaukee i Wisconsin i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet