Foto: TT

Pride-deltagare knivhöggs i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Flera deltagare i årets prideparad i Jerusalem har blivit knivhuggna av en angripare. Enligt polisens talesperson Luba Samri anfölls paraden på torsdagen av en israel som tros vara ultraortodoxt religiös.

En misstänkt är gripen, rapporterar BBC. Den misstänkte ska vara samma person som knivhögg tre personer under en prideparad 2005. Den ultra-ortodoxa mannen dömdes till 12 års fängelse för den attacken, och släpptes från fängelset för tre veckor sedan.

Totalt ska sex personer ha knivhuggits varav fyra fått föras till sjukhus. Två personer ska vara allvarligt skadade.

Attacken skedde vid Keren Hayesod Street i Jerusalem. Knivmannen ska ha dykt upp bakom tågdeltagarna och anfallit med kniv medan han skrek glåpord. Kort därefter brottades han ned av en polis.

Efter att attacken ägt rum och angriparen oskadliggjorts bestämde sig arrangörerna för att låta paraden fortsätta, uppger Haaretz.

De ultraortodoxa judarna i Jerusalem har länge motsatt sig paraderna eftersom de ogillar att homosexualitet demonstreras offentligt. Det har också inträffat tidigare att deltagare i pridefestivaler knivhuggits, uppger TT.

Högerextremist greps tidigare i dag

Uppskattningsvis 5.000 människor förväntades ge sig ut på Jerusalems gator under den årliga prideparaden i staden. Hundratals poliser och frivilliga hade redan tidigare under dagen patrullerat gatorna längs paradens rutt för att säkerställa så att deltagarna skulle kunna marschera i säkerhet, uppger Haaretz.

Polisen hade också gett 30 demonstranter tillstånd att framföra en protestaktion nära en synagoga, inte långt från paraden. Polisen arresterade tidigare under dagen också en högerextremist, men förnekade att gripandet skulle ha haft något att göra med prideparaden, uppger Haaretz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.