En man försöker dra åt sig en banner med texten ”Äktenskap, barn, trygghet” som två gayrättsaktivister håller upp i samband med en Pridemanifestation i Rysslands huvudstad Moskva i maj förra året. Foto: TT

Prideparad i Moskva trots förbud

Publicerad

För tionde året i rad försöker den ryska hbtq-rörelsen hålla parad i Moskva. Och för tionde året i rad förbjuds de av myndigheterna att hålla den.

– Det finns ingen laglig grund att hålla den här demonstrationen, sade Aleksej Majorov, chef för Moskvas säkerhets- och antikorruptionsavdelning, till ryska Interfax.

Det bryr sig emellertid inte hbtq-rörelsen om utan kommer att hålla tre parader i den ryska huvudstaden under lördagen. Deltagarna uppmanas dock att vara försiktiga och informeras om att de deltar på egen risk.

Moskva Pride grundades av Nikolaj Aleksejev 2005. Varje år sedan dess har han fått nej på att genomföra den.

– Situationen för hbtq-personer i Ryssland är mycket allvarlig och ska ses i en kontext av den allmänna försämringen av grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter som pågår i landet, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, till TT.

Den senaste försämringen skedde enligt henne för mindre än en vecka sedan då en ny lag undertecknades av president Vladimir Putin. Lagen innebär att icke önskvärda organisationer förbjuds att verka och att deras volontärer och personal riskerar böter och vid upprepad ”brottslighet” fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.