Fyndet av vrakdelar från MH370 i Réunion är inte förvånande, säger experten. Strömmarna i Indiska oceanen är som snabba motorvägsfiler. Foto: SVT Design/TT

Professor: Leta längs afrikanska östkusten

Uppdaterad
Publicerad

Anna Wåhlin, professor i oceanografi, tror att man inte ska räkna med att hitta fler vrakdelar på samma ställe.

Anna Wåhlin är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet och hon är inte förvånad över att vrakdelarna hittades på ön Réunion, tusentals kilometer bort från den plats där MH370 försvann.

– Det är ett starkt strömsystem mellan Australien och Afrika östkust. Kraschade den vid Australiens västkust har eventuella vrakdelar varit in och ut i strömmen.

Malaysiskt plan försvann

”Leta längst afrikanska östkusten”

Enligt Anna Wåhlin rör sig strömmar hundratals mil varje månad och om man skulle hamna i en ”snabb ström” skulle det ta cirka fem månader att ta sig mellan ön Réunion och Australien. Medelhastigheten för en ström är 1,3 meter per sekund och Wåhlin beskriver strömmarna som en motorväg med flera filer – de går åt olika håll.

– En sak med strömmar är de sprids ut. Om du släpper saker på ett ställe så kommer de inte flyta upp tillsammans på samma ställe.

Av just denna anledning så tror hon inte att de kommer att hitta fler vrakdelar i området kring ön Réunion.

– Jag tycker de borde leta längst den afrikanska östkusten och vid Madagaskar. De borde också titta på hur strömmarna har rört sig under det senaste året.

Anna Wåhlin följer nu, precis som många andra, jakten på det försvunna planet i medier.

– Det här är väldigt spännande. Jag hoppas de har hittat rätt vrakdelar.

Fakta

Flight MH370

Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns cirka 240 personer. Knappt en timme in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera. Därefter ska planet ha gjort en u-sväng och fortsatt att flyga i upp till åtta timmar.

Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH370:s så kallade svarta lådor, i Indiska oceanen 150 landmil väster om Australien. Men därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har sedan också ifrågasatts.

Nästan ett och ett halvt år senare pågår sökandet fortfarande i östra Indiska oceanen.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet