Avijit Roy mördades i torsdags. Hans bloggande hustru är i kritiskt tillstånd. Foto: TT

Protester i Bangladesh efter mord på bloggare

Uppdaterad
Publicerad

Studenter och aktivister samlades under fredagen vid Dhakas universitet i Bangladesh i en demonstration mot mordet på den ateistiske bloggaren Avijit Roy. Roy mördades i går, troligtvis för sina sekulära åsikter.

Den 42-årige Avijit Roy och hans hustru attackerades av beväpnade män medan de åkte rickshaw genom Dhaka. Enligt vittnen drog två män ut paret från vagnen och attackerade dem med macheter medan de låg på marken. Gärningsmännen flydde sedan från platsen. Innan attacken ska bloggaren ha mottagit hot från islamister, via bland annat sociala medier.

Var kritisk mot religiös extremism

Roy, som var amerikan med rötter i Bangladesh, var grundaren av den sekulära bloggen Mukto-Mona, en plattform för texter om vetenskap och religiös extremism, och han hade skrivit flera böcker. Roy bodde i USA, men var på tillfälligt besök i Bangladesh och planerade att åka tillbaka nästa månad. Han avled under färden till sjukhuset på torsdagskvällen. Hans hustru, bloggaren Rafida Ahmed Bonya, skadades när hon försökte försvara sin man, säger vittnen till lokala medier. Hon är vid liv, men i kritiskt tillstånd.

Roy gjorde sig känd som en stark kritiker av religiös extremism och skrev för bland annat en USA-baserad religionskritisk, humanistisk organisation.

Enligt brittiska The Guardian har islamistiska grupper länge hotat avrätta sekulära bloggare i landet och lobbat för att införa hårdare lagar mot hädelse, något den sekulära regeringen har avfärdat. Den lokala polisen säger att det är troligt att islamister ligger bakom attacken, men har inte kunnat bekräfta att det är så. Enligt den indiska tidningen Hindustan Times har en tidigare okänd islamistisk grupp hyllat dådet på sociala medier.

Andra bloggaren på två år

De hundratals demonstranter som samlades i Dhaka ropade ”vi vill ha fred” och ”höj rösten mot militanter”. Imran Sarker, som företräder Bangladeshs bloggare, säger till AFP att protesterna kommer att fortsätta till någon grips.

Roy är den andra bloggaren att mördats i landet på kort tid. För nästan exakt två år sedan mördades bloggaren Ahmed Rajib Haider. Även han hackades till döds av män beväpnade med macheter, efter att ha bloggat kritiskt om religion. Ingen har ännu gripits för mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.