Foto: TT

Protester mot myggor som ska sätta stopp för zika

Uppdaterad
Publicerad

Ett brittiskt företags idé att utrota zikaviruset med hjälp av genmodifierade hanmyggor har kommit ett steg närmare att förverkligas, men protester från allmänheten kan sätta stopp för hela projektet.

Det brittiska företaget Oxitec som tidigare i år meddelade att man kunde utveckla genmodifierade myggor för att sätta in i kampen mot zikaviruset möter motstånd från allmänheten i Florida Keys, där man hade tänkt släppa ut insekterna på försök. Hanmyggorna som företaget vill utveckla skulle modifieras på ett sätt som gör att deras avkomma dör om de parar sig med en omodifierad honmygga. På det sättet hoppas man kunna minska antalet myggor som bär på zikaviruset med 90 procent.

”Försökskaniner för ny teknik”

Liknande försök att utrota andra myggburna sjukdomar har redan gjorts i delar av Malaysia, Panama och Brasilien och enligt forskare och USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet har de genmodifierade insekterna inte någon betydande effekt på människor och miljön. Men Florida Keys-borna har protesterat mot att de ”används som försöksdjur för ny teknik” och menar att konsekvenserna av projektet är för oklara för att man ska kunna hävda att det är säkert.

Zikavirus

Nu har myndigheten förlängt den tiden som allmänheten har att komma med invändningar till mitten av maj. 

Farligast för gravida

Zikaviruset som funnits i Afrika och Asien sedan 1950-talet har på senare tid fått snabb spridning i Sydamerika. Ungefär hälften av alla som drabbas får inga symptom alls, andra kan få feber och utslag, men viruset är farligast för gravida kvinnor vars foster kan få allvarliga skador om de smittas. I Brasilien föddes 3.500 bebisar mellan oktober 2015 och januari 2016 med för små huvuden och hjärnskador – skador som har kunnat kopplas till zika.

Världshälsoorganisationer har tidigare sagt att genmodifierade myggor kan vara ett av vapnen som sätts in mot de zikabärande myggorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet