I stadsdelen Hackney i London var det under fredag kväll kraftiga demonstrationer efter att en 20-årig man avled efter ett polisingripande. Foto: TT

Våldsamt upplopp i London under protester mot polisvåld

Uppdaterad
Publicerad

Natten till lördagen samlades demonstranter utanför den butik i London där en 20-årig man dog under ett polisingripande i förra veckan. Men demonstrationerna blev våldsamma och flera poliser attackerades.

– Vi uppskattar allt stöd, men fientliga aktioner som hotar vårt nuvarande samarbete med polisen är ovälkomna, säger familjen i ett uttalande, enligt brittisk press.

Förra fredagen dödades 20-åriga Rashan Charles i samband med ett polisingripande. Polisen hade jagat Charles och tog fast honom i en affär, där han uppges att ha försökt svälja något – och polisen försökte hindra honom. De tryckte ned honom mot golvet och han fördes därefter till sjukhus, där han senare dog.

I måndags hölls en demonstration i London mot det inträffade. Demonstranterna protesterade mot polisvåldet och höll upp skyltar med texten ”Black Lives matter”.

Poliser och demonstranter drabbade under fredag kväll samman i centrala London. Foto: TT

Angrep poliser

På fredagskvällen hölls ytterligare en planerad manifestation, utanför butiken där Rashan Charles greps.

Men protesterna spårade ur.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian blockerades gatan. The Daily Mail visar bilder på hur soptunnor och madrasser sätts i brand.

Demonstranter byggde barrikader på gatorna som poliserna sedan fick forcera. Foto: TT

Demonstranterna kastade flaskor och andra föremål på poliser som kom till platsen. Butiksfönster längs gatan slogs sönder och restauranggäster blev instängda på restauranger som drog ned sina plåtjalusier för att skydda sig.

Utredning pågår

Rashan Charles dödsfall kommer att utredas av Independent Police Complaints Commission, som är ett oberoende organ som granskar klagomål mot den brittiska polisen.

Det är fortfarande oklart hur många som gripits vid de protester som följde under natten.

Både nyhetsmedia och privatpersoner har twittrat om demonstrationerna i London. Foto: Skärmdumpar från Twitter.

Liknande fall

För en månad sedan var det också stora demonstrationer i London, även då till följd av en ung mans dödsfall i samband med att han greps av polis. Den 25-åriga Edir Frederico Da Costa stoppades av polis i juni. Sex dagar senare dog Da Costa.

Det har antytts att Da Costa ska ha blivit brutalt misshandlad av brittisk polis och hans död ledde till stora protester i London då fjorton polismän skadades och fyra personer greps.

Polisen har uppgett att flera små paket fanns gömda i Da Costas hals vilket uppdagades vid en obduktion. Dödsfallet är under utredning, så även polisens agerande, som granskas av Independent Police Complaints Commission.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.