Protester vid ett uppmärksaammat våldtäktsfall vid University of Virginia 2014 samt bild från University of Stanford. Foto: TT

Protester mot våldtäktsdom på Stanford

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åriga simstjärnan dömdes till sex månaders fängelse för sexuella övergrepp – eftersom ett längre straff skulle få ”allvarliga konsekvenser” för honom. Nu kräver tusentals personer att domaren avgår.

I torsdags dömdes en 20-årig före detta simstjärna, vid det anrika universitetet Stanford i USA, till sex månaders fängelse för tre fall av sexuella övergrepp efter att han förgripit sig på en medvetslös kvinna efter en studentfest.

Han dömdes för ofredande med intentionen att begå våldtäkt på en berusad person, sexuell penetration av en berusad person med främmande föremål och sexuell penetration av en medvetslös person med främmande föremål, enligt La Times.

Maxstraffet för brotten är 14 års fängelse.

Kritik från senator

Domen har kritiserats för att vara för lindrig och i USA har det brutit ut protester efter att domaren Aaron Persky uttalat sig och sagt att han var rädd för att ett längre straff skulle få ”allvarliga konsekvenser” för den 20-åriga gärningsmannen, som har en bakgrund som framgångsrik simmare.

Den amerikanska senatorn Barbara Boxer är en av dem som kritiserat domslutet.

– Sex månader för någon som illvilligt attackerat en kvinna, särskilt efter att hon varit så modig och trätt fram, är upprörande, säger hon i ett uttalande.

Upprördheten över domen är en del av en växande ilska i USA kring sexuella övergrepp på universitetsområden och protestlista som kräver domarens avgång har redan skrivits på av över 600 000 personer.

”Han kommer undan lätt”

Författaren Jon Krakauer, som har skrivit en bok om sexuella övergrepp som involverar idrottsmän på University of Montana, är också kritiskt till domen.

– Det är ingenting, han kommer undan lätt, säger han till CBS.

Han menar också att det inte är ovanligt med den här typen av händelseförlopp.

– Det händer om och om igen att vi tänker ”Herregud, ni förstör den här stackars pojkens liv”. Ingen tänker på offret. Ingen tänker på hennes liv, som redan har förstörts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.