Protesterna i Etiopien lär trappas upp

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De senaste dagarna har det rapporterats om dussintals döda och massgripanden på flera platser i Etiopien. Både landrättigheter och politiskt förtryck står i fokus, och en upptrappning är sannolikt oundviklig.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Protesterna i Etiopien började i november förra året när regeringen beslutade att utvidga huvudstaden Addis Abeba till områden som bebos av landets största etniska grupp Oromofolket. En oro för att bli fördrivna från sina marker spreds snabbt och regimens svar blev våldsamt. Men stämningarna lugnade inte ner sig, utan protesterna har i stället ökat lavinartat.

Etiopien är en ekonomisk framgångssaga med en av världens högsta tillväxter. Men det är samtidigt en auktoritär stat, helt utan parlamentarisk opposition. Landet har många olika etniska grupper som systematiskt blivit berövade sin röst i samhället. Det i sig är ett recept för oroligheter. Lägg därtill mängder av rapporter från människorättsorganisationer om övergrepp och fängslandes av dissidenter.

Visade omfattande övergrepp

2012 flydde människorättsaktivisten Abdullahi Hussein från Etiopien och sökte upp mig i Nairobi, min dåvarande bostadsort. Med sig hade han filmad dokumentation av omfattande övergrepp i Ogadenregionen mot landets somalisktalande befolkning. Det var en unik insikt i en mycket sluten del av landet.  

Men protesterna nu berör Oromofolket och Amharierna. Både landrättigheter och politiskt förtryck står i fokus. De senaste dagarna har det rapporterats om dussintals döda och massgripanden på flera platser i landet. Staden Bahir Dar i den amhariska regionen är hårt drabbad och vissa källor anger tjugosju dödade bara där. Amnesty International talar om utomrättsliga avrättningar i staden.

Vissa tror att regimen börjat tappa greppet

Protesterna beskrivs som de mest omfattande på tjugofem år och enligt vissa bedömare håller regimen på att tappa greppet. Och i en situation där mängder av människor på många platser gör gemensam sak, och svaret är sedvanliga diktatoriska grepp som nerstängning av sociala medier, militärt och polisiärt våld, så är en upptrappning sannolikt oundviklig.  

För den som vill följa utvecklingen på Twitter är hashtaggen: #OromoProtests. 

Etiopien är ett tydligt exempel på att ekonomisk uppgång inte är detsamma som demokratiskt välstånd. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.