Hillary Clinton, Barack Obama, Bill Clinton och Chelsea Clinton. Foto: TT

Publikrekord för Clinton

Uppdaterad
Publicerad

Ett inkluderande eller exkluderande Amerika. Det valet gör USA om bara några timmar, sade Hillary Clinton i sitt avslutningstal i Philadelphia i natt.

– Ni vill inte titta tillbaka på det här valet och inte känna att ni gjorde allt ni kunde, sade hon.

Men att börja med Hillary Clinton är att gå händelserna i förväg.

Hon var crescendot, la grande finale, på en stjärnspäckad natt som började många timmar tidigare, med köer som sträckte sig över både ett och två hela kvarter och sedan runt ytterligare en gata.

– Jag är exalterad över att höra Hillary, men också över att höra Obama, sade Marilyn Cohen i den kilometerlånga kön.

USA-val 2016

Hon hade själv tillbringat dagen i ett callcenter där hon uppmanat folk att rösta.

– En kvinnas plats är i Vita huset, sade hon och ryckte upp jackan för att visa en t-shirt med samma budskap.

Cirka 40.000 i publiken

På scenen många timmar senare, medan kön utanför avspärrningarna alltjämt ringlade lång, fick hon medhåll av Jon Bon Jovi. När rockräven stod på scenen frågade jag en polis bredvid mig hur många hon trodde att vi var. Hon tittade ut över det guppande folkhavet som sjöng med i ”Living on a prayer” och sade att hon skulle uppskatta att 50.000 personer befann sig vid Independence Hall. I själva verket var det cirka 40.000 människor där.

Springsteen ogillar Trump

Efter honom klev Bruce Springsteen upp på scenen. Ensam framförde han akustiska versioner av ”Thunder Road”, ”Dancing in the Dark” och ”Long Walk Home”.

– Valet kunde inte vara tydligare, sa han.

– Hillarys kandidatur baseras på intelligens, erfarenhet, förberedelse och en vision om ett USA där alla räknas. Män och kvinnor, svarta och vita, latinos och ursprungsbefolkningar.

Donald Trump, å andra sidan, hade han inte mycket gott att säga om.

– Det här är en man vars vision aldrig räcker längre än till att gälla honom själv, som har en total avsaknad av anständighet.

– Vi behöver en president som inte pliktskyldigt säger att alla ska ha samma rättigheter utan som faktiskt gör det till en prioritet, sa Springsteen.

Obama var på plats

Efter tal av både Chelsea Clinton och Bill Clinton var det dags för kvinnan som numera kan klassas som kvällens tredje rockstjärna: Michelle Obama.

Med passionerad stämma pratade hon om vikten av att ta sig till vallokalerna.

–Gör ni inte det vinner hennes motståndare. Punkt, sade USA:s första dam innan hon lämnade över ordet till mannen som hon presenterade som ”mitt livs kärlek”. Barack Obama fortsatte sedan temat för kvällen, att USA har två val, att gå framåt eller bakåt. Han blandade kritik med skämt.

– Donald Trumps stab har tagit ifrån honom hans twitterkonto, så att han inte gör något dumt. De litar inte på att han kan hantera twitter, men de vill att han ska ha kärnvapenkoder?

”Fundera på vad ni röstar för”

När Obama sedan presenterade ”den mest kapabla människan någonsin att bli USA:s president – som råkar vara en kvinna”, spred sig jublet sig över Independence Hall.

– Det här valet har handlat för mycket om vad vi är emot, sade Hillary Clinton.

– När ni går och röstar, fundera istället på vad ni röstar för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet