En man säljer vatten utanför en nedstängd pizzeria i Toa Alta, Puerto Rico. Foto: TT

Puerto Rico vid ruinens brant

Uppdaterad
Publicerad

Liksom Grekland kan Puerto Rico inte betala sina lån. Men den karibiska ön är USA-territorium och kan därför varken få nödlån av internationella institutioner eller gå i konkurs.

Regeringschefen guvernör Alejandro García Padilla säger att ön inte kan betala sina skulder på 72 miljarder USA-dollar. Han vill skjuta upp betalningar i flera år och omförhandla lånevillkoren.

– Även om vi ökar intäkterna och kapar kostnader är problemet så stort att vi inte kan lösa någonting med den tunga skuldbörda vi dras med. Enda sättet att komma upp ur det här hålet är om vi alla, inklusive långivarna, bär en del av bördan, säger han.

Reformplan måste godkännas

Senast på tisdag ska en budget antas som räknar med avbetalningar på 1,5 miljarder dollar. Senast 30 augusti måste en reformplan godkännas.

Sergio Marxuach, ledande ekonomisk konsult i Puerto Rico, anser att bristande insyn i korrupta myndigheter, dålig statistik och skattesmitning i enorm skala är problem som liknar de grekiska.

– Men vad gäller krisens omfattning är Greklands nivå mer komplicerad och djupare, säger han.

Uppmanar till lagändring

Som USA-territorium kan inte Puerto Rico få lån från IMF eller liknande och USA:s regelverk tillåter ingen bankrutt.

Vita huset ger kalla handen vad gäller nödlån, men uppmanar kongressen att ändra lagen så att Puerto Rico kan begäras i konkurs

Fakta: Puerto Rico

Så kallat amerikanskt samväldesterritorium som överlämnades från Spanien till USA 1898.

Puertoricanerna är amerikanska medborgare men får inte rösta i val till sin egen statschef, USA:s president. Territoriet har en företrädare utan rösträtt i representanthuset i Washington.

Regeringschef är öns guvernör.

Puerto Rico har kontroll över interna angelägenheter såsom skatteregler men USA står för bland annat utrikespolitik, försvar och tull.

Fattigare än USA:s samtliga delstater.

Befolkning: 3,7 miljoner, men minst en miljon fler bor i USA.

Spanska och engelska är officiella språk.

Källa: Landguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.