Foto: AFP PHOTO / RUSSIA'S INTERIOR MINISTRY

Landssorg utlyst i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Landssorg har utlysts i hela Ryssland på måndagen, för offren i översvämningarna i Krasnodar-området, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Antalet döda har samtidigt stigit till 152.

Efter Rysslands värsta översvämningskatastrof på årtionden har nu Ryssland president Vladimir Putin flugit till hårt drabbade Krasnodar nära Svarta havet.

Samtidigt har regnandet i den hårdast drabbade staden Krymsk tilltagit igen, i kombination med åska och kraftiga vindar.

Översvämningen i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin flög på lördagen till Krasnodar nära Svarta havet. Över 140 människor i trakten har omkommit i Rysslands värsta översvämningskatastrof på årtionden.

Putin beordrade att en undersökning sätts i gång för att granska om lokala myndigheter gav medborgare tillräckliga varningar och möjligheter att sätta sig i säkerhet.

De flesta av de omkomna var gamla personer som drunknade. Många låg och sov när de överraskades av vattenmassor.

Regnet, som vräkt ner i en månad och utlöste katastrofen, upphör enligt väderutsikter på måndag.

Brottsutredning inledd

Tjänstemän har inte kunnat förklara den höga dödssiffran utan enbart sagt att översvämningarna orsakades av skyfall och att vattenmassorna sköljde över många människor när de låg och sov.

Enligt Interfax har myndigheterna i Krasnodar inlett en brottsutredning med anledning av de många döda. Utredningen sker under rubriceringen orsakande av två eller fleras död genom underlåtenhet.

Enligt AFP är nära 29 000 människor strömlösa i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningen i Ryssland

Mer i ämnet