Foto: TT

”Putin bestämmer – och folket litar på honom”

Uppdaterad
Publicerad

Frågorna till Rysslands president kretsade i år främst kring de tre frågor som väcker mest huvudvärk just nu – den ryska ekonomin, krisen i Ukraina och relationerna mellan Ryssland och väst.

I dag höll Rysslands president Vladimir Putin sin årliga presskonferens där han under drygt tre timmar svarade på frågor från utvalda journalister från hela Ryssland och ackrediterade utrikeskorrespondenter från olika länder. Frågorna kretsade i år främst kring tre frågor: den ryska ekonomin, krisen i Ukraina och relationerna mellan Ryssland och väst.

Vladimir Putin medgav att den ekonomiska situationen är allvarlig, men menade att Ryssland kommer att ha lagt den ekonomiska krisen bakom sig inom två år, vilket nog fick många att höja på ögonbrynen. Han gjorde en detaljerad utläggning om vad som bör göras för att stoppa rubelns störtdykning.

Rubeln rasar

Just detta, att han i detalj berättar hur den ryska ekonomin bäst ska stärkas är typiskt för Putins syn på sin presidentroll och exemplifierar väl hur vertikalt maktstrukturen är uppbyggd i Ryssland. Att det finns en regering med ministerier som ansvarar för landets ekonomi och handel, kommittéer och olika expertgrupper att delegera frågorna till verkar inte bekomma den ryske presidenten.

”Gråter Putin regnar det”

Nej, Putin bestämmer själv och tjänstemännens uppdrag är att förverkliga hans vilja. En journalist, vars arbete går ut på att följa Putins dagliga arbete uttryckte det mycket precist här han i en fråga om den ekonomiska situationen sade: ”Ert humör bestämmer ju humöret i hela landet”, en kommentar som fick en arbetskamrat till mig att utbrista: ”Gråter Putin regnar det”, vilket illustrerar hur många ryssar upplever den politiska situationen i dag.

Inte att förglömma är det också så en majoritet av ryssarna vill ha det. De vill att Putin bestämmer och de litar på att han vet vad som är bäst för dem.

”Ryska soldaterna har följt sitt hjärta”

Att överhuvudtaget blockera tevesändningarna med en över tre timmar lång presskonferens med statsöverhuvudet skulle vara otänkbart i de flesta europeiska länder. Det var dessutom bara två veckor sedan som Putin höll ett över en timme långt direktsänt tal till nationen.

Det dröjde inte länge förrän Ukrainakrisen kom på tal och även om Putin ville visa sig öppen för kritik genom att ge en ukrainsk journalist frågan fortsatte han att förneka att Ryssland är inblandad i konflikten i Ukraina. ”De ryska soldater som gett sig in i östra Ukraina har följt sitt hjärta och gjort det frivilligt”, sade den ryske presidenten.

Inte heller bjöd han på en öppning när det gäller relationen mellan Ryssland och väst. När Putin fick frågan om det håller på att uppstå en ny Berlinmur hävdade presidenten att det är väst som beter sig som ett imperium och bygger en ny mur mot Ryssland:

”Med vår linje i Ukrianafrågan vill vi visa våra [västliga, reds. anm.] partners att det är dags att sluta bygga murar”, sa presidenten.

”Kalla kriget inte slut”

Enligt Putin tog kalla kriget aldrig riktigt slut, det var bara Ryssland som drog sig tillbaka medan Nato fortsatte att avancera militärt ända in på Rysslands gränser. ”Ryssland skyddar bara sin suveränitet”, menade den ryske presidenten.

Även vid frågor som inte hade något med utrikespolitiken att göra passade Putin på att slänga en känga åt väst och allra helst mot USA – en taktisk metod som den ryska ledningen ofta använder för att rikta bort uppmärksamheten från det egna agerandet.

Det som utmärkte dagens presskonferens var de tuffa frågorna, varav många berörde inrikespolitiken. Putins tvingades svara på var han sätter gränsen mellan oppositionen och femtekolonnare, ett begrepp som den ryska ledningen ofta använder om oliktänkande. Presidenten svarade genom att recitera 1800-talspoeten och författaren Michail Lermontov och kom efter en viss stund funderande fram till att så länge man är patriot faller ingen skugga.

Vågad kritiker

De modigaste frågorna ställdes av den före detta teveskändisen Ksenia Sobtjak som på grund av sin kritik mot Putin kastats ut från rikstäckande tevekanalernas sändningar, trots att hon faktiskt är hans guddotter.

Jag kände rysningar när hon tog upp de två mest känsliga inrikesfrågorna i Ryssland just nu. Den första gäller Tjetjeniens ledare Kadyrov och de kollektiva straffmetoder han väljer att använda mot misstänkta terrorister, trots att dessa strider mot rysk lagstiftning.

I den andra frågan tog Ksenia Sobtjak upp propagandan i den statliga teven som ofta använder falska bilder och rena lögner i sina reportage om Ukraina och sprider hat mot dem som inte stödjer Kreml linje i frågan.

”Är ni inte rädd för det febriga hat som råder i vårt samhället, som vänder en grupp invånare mot en annan? Vad gör ni för att sänka det febriga hatet?”

Även om Putin gled på svaren och slog ifrån sig allt ansvar fick hela Ryssland en upplysning om att verkligheten i Ryssland inte alltid stämmer överens med bilden som sprids från Kremls kanaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rubeln rasar

Mer i ämnet