Putin var i Krim för att ”marknadsföra regionen som turistdestination” Foto: TT

Putin dyker upp i Krim – letar sjunket skepp i miniubåt

Uppdaterad
Publicerad

Ur Svarta havets frustande djup dök han upp – Rysslands president Vladimir Putin. Presidenten hade besökt Krimhalvön för att leta efter ett sjunket skepp, och för att marknadsföra regionen som en turistdestination.

Krim, en halvö vid Svarta havets norra kust, annekterades av Moskva under det föregående året. Målet bakom Putins tredagarsvisit var bland annat att utanför hamnstaden Sevastopol i miniubåt söka efter ett sjunket byzantiskt handelsskepp, som tidigare hade upptäckts av medlemmarna i en dykklubb i Rostov-na-Donu.

Skeppet ska ha befunnit sig på cirka 82 meters djup, enligt Zvezda. Putin meddelade att han säkerligen hade kunnat nå samma djup själv, om han vore klädd i en dykardräkt, men tyckte att åkturen i miniubåten var intressant.

Ville varna tatarer

Presidenten spenderade inte hela sitt besök på havets botten, utan ville även ta tillfället i akt att marknadsföra turismen i regionen, och att varna folkslaget tatarerna att de inte skulle kräva speciella minoritetsrättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.