Putin förbereder möte med Trump

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin är redo att möta USA:s nye president Donald Trump. Inom några dagar kommer Putin att ringa Trump och gratulera honom för att ha tagit plats i Ovala rummet.

Donald Trump har nu tillbringat sin första natt i Vita huset. Lördagen inleds enligt traditionen med en nationell bönegudstjänst. Det är den sista punkten i programmet för installationsritualen. Sedan är USA:s nye överbefälhavare redo att inta sitt presidentämbete.

Kan ta flera månader

Det hade också bara gått knappt ett dygn innan uttalandet kom från en talesperson för Kremlin: Putin är redo att möta Trump.

USA-val 2016

Enligt ett uttalande från Kreml är det omöjligt att lösa kriget i Syrien på ett ”konstruktivt sätt”, utan hjälp av USA.  

Men planerna för ett möte tycks fortfarande ligga långt fram i tiden, det kan enligt Kreml ta månader, inte veckor, innan förberedelserna är klara.

Kyliga relationer

Ryssland väntas bli en viktig punkt på Trumps dagordning för de kommande fyra åren. Donald Trump har lovat att tina upp relationerna melllan länderna, som blivit allt kyligare sedan USA infört sanktioner mot landet och slagit fast att Ryssland utfört omfattande hackerattacker mot USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet