Foto: TT

Putin förbereder sanktioner mot Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland bryter all kontakt med turkisk militär efter nedskjutningen av stridsplanet, meddelar Moskva. Dessutom förberedes ekonomiska sanktioner riktade mot Turkiet.

På torsdagkvällen kom beskedet att Ryssland fryser allt samarbete med Turkiets militär. Bland annat den ”heta linje” som upprättats i samband med att ryskt stridsflyg började genomföra attacker i Syrien. Det rapporterar ryska nyhetsbyrån TASS.

Samtidigt hävdar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Rysslands Vladimir Putin inte svarade i telefonen när han försökte ringa honom sedan Turkiet skjutit ner det ryska bombflygplanet, rapporterar AFP.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Ekonomiska sanktioner

Tidigare på dagen beordrade premiärminister Dmitrij Medvedjev sin regering att omedelbart ta fram ett paket ekonomiska ”svarsåtgärder” gentemot Turkiet.

Det ska handla om livsmedelsbojkott, stoppade gemensamma ekonomiska projekt, åtstramad handel och höjda tullavgifter. Även turist- och transportindustrin, arbetsmarknaden och ”humanitära kontakter” kan drabbas, heter det i det tv-sända uttalandet.

Samtidigt meddelar Turkiet att man inte kommer att be Ryssland om ursäkt för nedskjutningen av stridsplanet i tisdags.

Utrikesminister Mevlut Cavusoglu säger att ursäkter är onödiga eftersom Turkiet uppträdde korrekt, men att ”vi sa på telefon i går att vi beklagar”, med hänvisning till ett samtal med sin motpart Sergej Lavrov.

Bilateral ”återvändsgränd”

– Det verkar som att det turkiska ledarskapet avsiktligt för relationen in i en återvändsgränd, säger president Vladimir Putin.

I Ankara förnekade president Recep Tayyip Erdogan upprört ryska anklagelser om att Turkiet skulle köpa olja från terroristorganisationen Islamiska staten (IS).

– Skäms på er, säger Erdogan och tillade att om en sådan anklagelse inte styrks med bevis är det bara förtal.

Omstritt förlopp

Länderna har vitt motstridiga versioner av hur nedskjutningen av det ryska stridsflygplanet av typen Su-24 gick till i tisdags morse.

Turkisk militär har offentliggjort bandinspelningar som uppges innehålla tydliga varningar innan den ödesdigra nedskjutningen från ett turkiskt F-16-plan.

 ”Ni närmar er turkiskt luftrum, ändra kurs omedelbart!”, lyder den uppmaning som upprepas flera gånger.

”Inga varningar”

Den överlevande piloten har tvärtom bedyrat att han angreps utan förvarning, och att planet inte befann sig i turkiskt luftrum.

– Det förekom inga varningar, inte visuellt eller via radio. Det förekom ingen kontakt överhuvudtaget, säger Konstantin Murachtin som överlevde genom att skjuta sig ur planet när det attackerades och som sedan räddades av ryska och syriska specialstyrkor.

Sköts av rebeller

Den andra piloten i det ryska planet uppges ha skjutits till döds av syriska rebeller.

– Om de ville varna oss så kunde de ha visat sig genom att hålla en parallell kurs. Inget gjordes. Och missilen träffade stjärtpartiet på vårt plan plötsligt, vi såg den inte i tid och kunde inte göra någon antimissil-manöver, fortsätter Konstantin Murachtin som citeras av den ryska nyhetsbyrån Tass och som intervjuades på onsdagen vid ett sjukhus i den syriska provinsen Latakia där Ryssland har en flygbas.

Geopolitisk konflikt

Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att det ryska planet befann sig på syriskt territorium när det sköts ned. Turkiet uppger dock i ett brev till FN:s säkerhetsråd att planet befann sig ett par kilometer in i det turkiska luftrummet.

Konflikten är ytterst känslig då den undergräver försöken från både Moskva och västliga regeringar att skapa en koalition mot IS.

 Bedömare menar dock att en större konflikt mellan Turkiet och Ryssland är osannolik eftersom en sådan inte ligger i något av ländernas intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet